Zelfrijdende auto Google veroorzaakte 11 ongelukken, en nu?

by

selfdrivingcarBedrijven als Google, Mercedes, Apple en Volvo experimenteren met de zelfrijdende auto, want, zo zegt men, deze auto’s kennen vele voordelen:

  • betere doorstroming van verkeer, minder files
  • efficient rijgedrag, lager energieverbruik en minder uitstoot en luchtvervuiling
  • veiliger en dus minder verkeersslachtoffers

Verkeersslachtoffers zullen ook blijven vallen wanneer het aantal zelfrijdende auto’s toeneemt. Er zijn al 11 ongelukken mee gebeurd. Google bijt terug, haalt haar schouders op en laat ons vooral weten dat het niet aan hun auto ligt. Google neemt geen enkele verantwoordelijkheid hierin en publiceert niet zelf de resultaten van haar zelfrijdende auto. Er is dus behoorlijke onderzoeksjournalistiek voor nodig om de cijfers los te peuteren van dit soort gesloten organisaties zoals Google en Apple.

Google en Apple kunnen niet garanderen dat hun apps niet crashen. En crashen doen ze, zelfs de duurste Android of iOS phones. Maar hoe kunnen we hen dan vertrouwen dat ze het met hun auto’s wel weten te voorkomen dat ze crashen, dat door een software storing de auto fouten gaat maken? Dat lukt natuurlijk niet. Zelfs een simpel programma als iTunes zit vol software bugs.

Straks rijden ze massaal op de Nederlandse snelwegen. Ons kabinet wil dat Nederland voorop gaat lopen in de ontwikkeling ervan. Nou, dat belooft wat…

Radio 1 heeft een radiodoc gemaakt die vanavond zal worden uitgezonden. Hier alvast de preview daarvan:

We houden het nauwlettend in de gaten!