de groene snelweg, gastblog, Het Nieuwe Rijden, video — juni 6, 2014 at 09:49

Zichzelf besturende Google-auto verandert kijk op toekomst vervoer

by

Hieronder een bijdrage van digitaal strateeg Martijn Verver over de zichzelf besturende Google-auto. Martijn ken ik al jaren, nog toen hij bij de VPRO in vaste dienst was en ik voor de VPRO leuke dingen met weblogs deed. Martijn heeft al eerder deze post op zijn eigen blog geplaatst.

Vandaag heeft Google-oprichter Sergey Brin verteld dat Google een aantal selfdriving cars vanaf scratch heeft ontwikkeld. Deze auto’s hebben twee stoelen en een start-knop voor de berijder, en verder natuurlijk geavanceerde technologie om de auto compleet zelfstandig in het verkeer te kunnen laten manoevreren. In een promotiefilmpje is te zien dat een testritje bij de proefpersonen tot groot enthousiasme leidt. Niet alleen het feit dat je tijd overhoudt om met je kind of vriendin te kletsen in de auto, of wat te werken leidt tot dit enthousiasme. Ook de mogelijkheden die deze uitvinding biedt om bijvoorbeeld blinden een grotere reikwijdte te geven, draagt daaraan bij.

Wat ik er zelf bijzonder aan vind, is dat de toekomst van ons vervoer misschien wel heel anders is dan we de laatste decennia dachten.  In Amsterdam is bijvoorbeeld straks ruim drie miljard euro uitgegeven aan de bouw van Noord/Zuidlijn, in Hilversum wordt over dure busbanen gesteggeld, maar wellicht is het openbaar vervoer van 2025 wel een model waarin we een wittefietsen-plan hebben, en dan met auto’s van Google. Sergey Brin meldde zelf al te zullen gaan samenwerken met veel andere bedrijven, misschien wel met Uber. Dit betekent dat we straks geen chauffeur meer bestellen, maar persoonlijk vervoer.

Zouden we over vijftig jaar dus niet allemaal supersonische treinen en bussen door het verstedelijkte landschap zien zoeven, maar een wirwar van zelfsturende koekblikjes? Voor gehandicapten, blinden en bejaarden – van de laatste groep zullen er steeds meer zijn! – zou dit een stuk praktischer zijn, dan de diep onder grond liggende stations van metro’s. Met een Google-car ga je tenslotte eenvoudig van deur tot deur, bovendien is die veel minder terrorismegevoelig dan een metrostation met mensenmassa’s.

Hieronder zie je de eerste testritjes.