column — januari 12, 2014 at 20:43

Ook Brussel overweegt de transformatie naar een autoloze stad

by
brussel
fotograaf: Marco Raaphorst / CC BY

Naar aanleiding van mijn laatste blogpost ‘Hamburg wordt autoloze metropool’ kreeg ik een reactie:

Een en ander valt op The Atlantic te lezen.

De Fransen zouden de Belgische hoofdstad vorig jaar nog een “riool voor auto’s” hebben genoemd. Geen fraaie benaming voor een stad die de thuishaven van het Europees Parlement is. Waar de kwestie “meer groen” regelmatig op het programma staat. Vandaar dus dat de huidige burgemeester Yvan Mayeur voornemens is om al het autoverkeer uit de stad te weren zodat zo een openlucht woonkamer gecreëerd wordt waarin het heerlijk wandelen is. De huidige vierbaans-wegen die dwars door de stad lopen moeten omgetoverd worden tot wandelpromenades met gezellige cafeetjes.

The Atlantic noemt Brussel het toonbeeld van lelijke over-sized gebouwen. Veel liever zou ze zien dat de stad haar historische gebouwen meer zou koesteren. Als Amerikanen dat over ons Europa gaan roepen is er echt iets flink uit de hand gelopen.