actueel — juli 18, 2013 at 09:32

Een lesje door rood rijden zonder boete

by

boeteDoor rood rijden zonder boete te krijgen is in Nederland heel goed mogelijk. In 2012 werd het maar liefst 173 keer gedaan, zonder boete. En dat was een stijging van maar liefst 11% ten opzichte van het jaar ervoor want toen werd er “slechts” 155 keer door rood gereden zonder boete.

En natuurlijk worden daar soms ernstige ongelukken door veroorzaakt. Vorig jaar nog toen er een dode viel, 56 mensen zwaar- en 70 lichtgewond raakten. Van dat soort cijfers schrik je toch, of niet?

En dat allemaal zonder een bekeuring.

In 2004 is er een dealtje gemaakt met de Staat der Nederlanden en werd afgesproken dat er jaarlijks maximaal 133 keer door rood gereden mag worden. Zonder boete. Maar ook dit jaar zal dat ook opnieuw niet gehaald gaan worden want uit de cijfers van de eerste helft van dit jaar blijkt dat er al tachtig keer door rood gereden is. Dus aan het eind van het jaar staat die teller waarschijnlijk op 160.

En dat kan allemaal zonder een bekeuring. Tenminste als je de NS bent. Want ook al mag je jezelf dan een vervoersmaatschappij noemen, en ook al mag je verstand hebben van verantwoord vervoeren van grote groepen mensen dan nog mag je in dit rare Nederland gewoon door rood rijden zonder dat je er een boete voor krijgt. Maar als jij en ik dit doen zijn wij heel dik de sigaar en mogen we de staatskas even aanvullen.

Bronnen:

(foto onder CC BY-ND: Arne Hulstein)