asfaltschoonheid — februari 23, 2013 at 14:16

Jonge architecten op expeditie langs de snelweg

by

Lijnstad, Passageruimtes aan de E19

E19

In de winter van 2011 trokken twee jonge architecten -Thomas Cattrysse en Simon De Waepenaere – over de E19 van Parijs naar Amsterdam en terug.

Tijdens verschillende expedities werden deze snelweg en de ruimtes die in de rand daarvan te vinden zijn (snelwegparkings, hst-stations, logistieke parken, grensposten, luchthavens en pretparken), nauwgezet gedocumenteerd. Op al deze plekken stapten zij uit de auto. Met een blik die ergens het midden houdt tussen deze van de archeoloog, de antropoloog en de architect keken ze, al wandelend naar ingrepen, opbjecten, voorwerpen en activiteiten die de ruimte langs de snelweg organiseren.

In samenwerking met het Labo Stedenbouw van de Universiteit Gent werd het verzamelde materiaal van hun expedities bijeengebracht op een website die deze diverse stedelijke plaatsen – toepasselijk Lijnstad genaamd – in beeld brengt en benoemt. Het is het verhaal geworden van een ruimte die, hoewel ze bij iedereen op een vluchtige manier gekend is, toch in de marge van het collectieve stadsbeeld blijft hangen. Deze tentoonstelling brengt dan ook de ruimte van de snelweg meer op de voorgrond door in te zoomen op haar vocabularium, haar auteurs en haar grammatica.

→ t/m 03 april gratis expositie ‘Lijnstad, passageruimtes aan de E19’ De Singel / Antwerpen

→ website / databank ‘Lijnstad, Passageruimtes aan de E19’

(via)