interview, Redactioneel — juli 19, 2012 at 13:55

Vragen aan Interniek: ‘keep your lane’

by

niek-highway-w680

Niek ’t Hart is Interniek. Een van de oprichters van DenHaag.org begin jaren 90 toen de Haagse overheid nog dacht dat internet wel zou overwaaien. Niek was ook jarenlang Hoofd Interne Communicatie van wat ooit Verkeer en Waterstaat heette. In zijn woorden:

Ik was er hoofd Interne Communicatie en bemoeide mij overal mee, op het laatst vooral met de invoer van het internet als centrale coördinator toen niemand nog wist wat het Internet was en vooral wat het kon betekenen voor zo’n landelijk verspreide organisatie met een paar honderd vestigingen.

Ik sprak hem gisteren tijdens de Opuh Koffie. Gebruind teruggekeerd van een vakantie in Florida vertelde ‘ie hoe heerlijk het weer was geweest om over die super highway te rijden. Een week of wat geleden hoorde ik een andere vriend ongeveer hetzelfde zeggen. Autorijden in de States blijkt een compleet andere gewaarwording te zijn dan hier. Vandaar het volgende.

Waarom is het eigenlijk veel prettiger rijden in Amerika

Niek: Het geduld van de verkeersdeelnemer is daar een verademing. De aanduidingen van de wegen die je kruist, hangen goed zichtbaar voor de bestuurder aan de overkant van de te kruisen weg naast de verkeerslichten. Doordat deze zo ver zijn opgesteld vaak hangend aan kabels (zie bijgaande foto) zie je deze zeer goed, ook als je vooraan staat. Het gebruik van cruise control doet vrijwel iedereen waardoor een homogene verplaatsing op de snelweg ontstaat. Het invoegen van andere wegen, vindt zowel links als rechts plaats waarbij duidelijk staat aangegeven over hoeveel yards deze invoegstrook eindigt. Ver voordat deze eindigt houdt de onderbroken belijning op tussen de invoegstrook en het wegdeel waardoor een soort niemandsland ontstaat tussen de twee wegdelen waar je zelf moet opletten wat je doet. Denk even aan zo’n situatie bij tolwegen waar je uit de kassapoort ook zelf moet uitmaken waar je invoegt. Dan heb je het gebruik van een Sunpass waardoor jouw nummerbord telt en wordt afgerekend via camera’s. Heb je geen Sunpass dan moet je door de tolpoortjes waar je kunt betalen. Net als route du soleil in Frankrijk.

Werkt dat ‘keep your lane’ echt?

Niek: Als een speer! Soms is het zelfs leuk om expres rechts in te halen. Je ziet wel een verandering in het verkeer waar je geadviseerd wordt als je langzaam wilt rijden dan vooral de rechter banen te gebruiken. Op de Turnpyke South bij Miami rijden is het ultieme gevoel van op de drukste wegen ter wereld te rijden. Soms negen banen breed!

Hoe zit het met de files in Amerika?

Niek: Files hebben wij nauwelijks meegemaakt. Heb je de Sunpass aangeschaft voor $ 75 dan mag je ook de Express Lane, soort carpoolstrook afgezet met paaltjes twee banen breed, gebruiken. Dat werkt echt goed. Dan zie je naast je de verkeersopstoppingen ontstaan terwijl jij kan doorrijden zonder snelheidsvermindering. Is de vraag of dit jouw vakantiegevoel moet geven of op de fiets over de hei in Brabant.

Doet Nederland het slecht op het gebied van verkeersstress, files en dergelijke naar jouw idee?

Niek: In Nederland op de grote weg rijden is voor mij geen pretje omdat iedereen hetzelfde wil en op dezelfde tijd ergens naartoe gaat. Vooral in het weekend is de stress volgens mij het hoogst. Maar daar maakt de weggebruiker het zelf naar. Want je weet gewoon wanneer en waar het druk is en toch willen wij met zijn allen daar op dat moment naartoe! Het is tekenend om te zien tijdens verkeersinterviews op het journaal dat degene die de vragen beantwoordt zelf de oorzaak is van het probleem. Echt fout vind ik het als de wegsignalen niet op tijd 24/7 worden ingeschakeld. Dat veroorzaakt stress terwijl die makkelijk kan worden weggenomen door de sociale media als Twitter, serieus te nemen.