de groene snelweg, Redactioneel — juni 23, 2012 at 10:39

City Symphonies: een symfonie van het verkeer

by

Dat de elektrische auto stil is, hebben we zelf kunnen constateren vorig jaar tijdens Picnic 2011 in Amsterdam (check audioverslag van Mobility @ Picnic Festival 2011). Soms worden deze elektrische auto’s voorzien van gesimuleerde motorgeluiden zodat ze tenminste nog een beetje klinken als een “echte” auto.

Het kunstzinnige project City Symphonies van Mark McKeague verkent dit probleem precies via de omgekeerde weg. Met behulp van de überhippe muzieksoftware MaxMSP worden de relaties (typisch zo’n community-ding waar wij blij van worden) tussen weggebruikers en hun omgeving uitgedrukt in geluid.

En hoewel de insteek kunstzinnig is, het is geen gek idee. Want alleen in relatie met andere weggebruikers zou er iets met het geluid moeten gebeuren. Als je alleen op de weg rijdt, of je voorganger rijdt 300 meter voor je, waarom zou je auto dan herrie gaan produceren? Niet dus.

Wat het oplevert is het elektronische gepiep van uitgeknepen synthesizers waar je niet echt vrolijk van wordt. Mellow-geluiden hadden veel beter gepast. Op de een of andere manier hangt geluidskunst vaak samen met dit soort irritante geluiden. #fail Maar goeds, op eigen risico:

(Jacqueline bedankt!)