audio, Redactioneel — juni 16, 2012 at 12:05

Met Norman Fairbanks over de snelweg

by

Norman Fairbanks mix zijn elektronische muziek met gesproken woord om een statement:

The concept of modern media has become a good-looking but highly intransparent arboretum aiming to manipulate your precious brain in each and every single moment. But there is also a real enjoyment within the endlessly absorbed stream of pre-designed information because it unintentionally provides a rich playground for specific audio experiments and ultimately a true medium for new art forms.

Als artwork voor een album of een nummer kiest Norman vaak voor een foto van het verkeer. Een foto die hij zelf maakt. Hij zet ze in een kader met zwarte balken en een grote titel, wat de associatie met film opwekt. Een film die alleen voor luisteraars bedoeld is, zonder beeld.

Ik vroeg Norman waarom hij vaak voor foto’s van verkeer kiest.

Well, the One American Second projects reflects on typical daily situations interwoven with some deeper meaning. I thought the best to “transport” this concept is through using those kind of pictures. I don’t wanted to take the listener on a predefined trip with images deeper related to the topic of my audio concepts. I wanted to provide some freedom and give a feeling of nativeness.

Luister naar Norman Fairbanks – Imperial Presidents (2012) dat korte fragmenten van interviews met author David Swanson van het boek ‘War Is A Lie’ bevat.

Luister ook naar Norman Fairbanks – Thoughts Along An LA Freeway op basis van de gesproken tekst Audio Concept “L.A. Machine” van Hollace M. Metzger.