actueel — mei 29, 2012 at 07:51

Kijktip voor wie in de buurt van de snelweg woont

by
Vanavond 29 mei om 20:45 op VTM: Telefacts – Leven langs de snelweg.

Meer dan 500.000 Vlamingen hebben een autosnelweg binnen de 500 meter van hun huis. Voor zo’n 160.000 is dat zelfs binnen de 200 meter. En hoe dichter bij de snelweg, hoe meer fijn stof.

Ultrafijn stof

‘het ergste is het stof’
Gustaaf en Hermine bouwden in 1960 een huis in Merelbeke, toen nog een landelijke gemeente. Sindsdien werden ze drie keer onteigend, voor de E40, de R4, en pas nog voor een nieuwe afrit. Gevolg: hun huis ligt op 25 meter van de E40, geprangd tussen snelwegen! “De snelweg loopt eigenlijk door onze tuin. Soms kan je mekaar niet verstaan door het lawaai”, zegt Gustaaf. “Maar het ergste is het stof: elke week ligt er een dikke laag: op de ramen, op de tuinmeubels. Ik doe het maar 1 keer per week weg, maar om het echt proper te houden zou ik elke dag moeten poetsen, en dat gaat niet”, voegt zijn vrouw Hermine eraan toe.

‘vooral ultrafijn stof is een boosdoener’
Boven België hangt het meeste fijn stof van Europa. En dat heeft ook gevolgen voor de gezondheid. We leven er gemiddeld 13 maanden korter door. Geen enkel Europees land doet slechter.
Epidemioloog Tim Nawrot, van de Universiteit Hasselt, UHasselt, toont Telefacts aan de hand van metingen hoe erg het gesteld is. “Vooral ultrafijn stof is een boosdoener. De verschillen tussen op 50-100 en 200 meter van een snelweg wonen, zijn enorm”, aldus Nawrot.

zware metalen
Sportarts Chris Goossens woonde jarenlang vlakbij de A12 in Aartselaar. Bij een medische check-up stelde hij vast dat de concentraties zware metalen in zijn lichaam zorgwekkend hoog waren opgelopen. “Ik ben echt verhuisd naar het groen, omwille van gezondheidsredenen”, aldus Goossens.