actueel, column, ingezonden verhaal, Redactioneel — april 21, 2012 at 09:02

Kilometervergoeding ter discussie

by

coenst-2012-4-21-w680

— een bijdrage van Coen Verharen

Al maanden wordt er in de voorkamer van het Catshuis achterkamertjespolitiek bedreven door VVD, CDA en PVV. Dit door de partijen zelfverkozen isolement  en deze navelstaarderij leidt kennelijk tot  maatschappij-vervreemdings-gedrag, voor zover ze daar nog geen last van hadden. Hoe kom je anders op het idee van de draconische maatregel om de onbelaste kilometerheffing voor werknemers  te verlagen van 19 cent naar 14 cent per kilometer? “Een haalbare kaart” die 500 miljoen euros moet opleveren. En over het feit dat die vergoeding ook bedoeld is voor vele ZZP’ers; daar wordt niet over gerept.

Met deze maatregel tref je het MKB, werknemers en ZZP’ers, die met moeite de economische motor draaiende houdt,  keihard.  Blijkbaar ontgaat het de heren politici dat de kilometerkosten van zelfs een tweedehands middenklassertje niet worden gedekt met 14 cent per km (met een brommer wordt het al krap aan). De brandstofkosten kan je er – nu nog –  ternauwernood van bekostigen. In plaats van de kilometervergoeding te verlagen, moet die omhoog om de reële kosten te dekken.

Ik kan het de heren bijna niet kwalijk nemen. Ze zitten zelf op de “fiets van de zaak” of in de “gepantserde auto met chauffeur en bodyguard van de zaak” (lees ´belastingbetaler´ voor zaak). Vriendelijk zwaaiend zonder enig benul van kosten en wat er zich afspeelt in de “buitenwereld”, de maatschappij.

Het lijkt me toch geen hogere wiskunde om op een andere manier die 500 miljoen of méér binnen te hengelen. Hierbij enige suggesties.

  • Forse accijnsverhoging op rookwaren.
  • Forse accijnsverhoging op sterke drank (gedestilleerd).
  • Voor huizen boven de 450.000 euro de hypotheekrente-aftrek afschaffen of een schijvensysteem invoeren.
  • “Oude” ministeries blijven bewonen en geen nieuwe bouwen.
  • Nieuwe politie-auto´s centraal en landelijk inkopen voor alle gemeenten (beperkt aantal merken).
  • In elke gemeente in Nederland het gras in openbare parken en plantsoenen 2x per jaar minder maaien.

Heren politici, met een béétje creatief boekhouden, kunt u een eind komen. En wilt u iest met de kilometervergoeding…. verhoog hem dan.

— dit was een bijdrage van Coen Verharen