ingezonden verhaal, ongeval, uitgelicht — april 15, 2012 at 11:48

1 seconde – Het verhaal achter een aanrijding op de A13

by

Ingezonden – waargebeurd – verhaal door A13nu-community-goldmember Marcel Carels

Donderdag, eind van de middag, op de #A13 richting huis.
In de file. Je weet wel: Optrekken, 10 meter, 20 meter… Vol in de remmen… 3 minuten wachten en het ritueel van optrekken en afremmen begint opnieuw. Files/Vertragingen op plaatsen waar ze normaal niet staan op de A13. Vreemde file vandaag, dacht ik nog…

Op de banen in andere richting een medisch spoedtransport, 1 baan afgekruist. In de richting waar ik naar toe ga: een ongeval (3 personenauto’s kop-staart) direct na afrit Rijswijk.

sirenes
Ik hoor sirenes. Ik zie de ambulance en politiemotor aan de overkant, over een afgekruiste vrije baan richting Rotterdam. 1 Rijstrook afgesloten en dus een flinke file richting Rotterdam. Maar spoedtransport heeft ruim baan. De auto voor me trekt op en maakt vaart 30km, 40km… Ik trek ook weer op, ik wil naar huis. En we remmen weer af…

Ik hoor nog meer sirenes. Deze keer achter me. Ik kijk in de rechter buitenspiegel en zie een wagen van Rijkswaterstaat over de vluchtstrook. Goed: oranje lampjes, maar geen geluid. Waar komt het geluid van die sirene vandaan? Transport richting Rotterdam is bijna voorbij.

Voor mij trekken ze op… Ik geef gas. Ik zie in mijn achteruitkijkspiegel een berger opdoemen. RWS en de berger zijn op weg naar het ongeval op de afrit, denk ik nog. Ondertussen lijkt de file zich op te lossen en versnellen we nog steeds. 3e versnelling…

Ik kijk over mijn linkerschouder. Okay, daar zie ik blauwe lampen, een opvallende politieauto en die maakt geluid. Zeg maar herrie…

remlichten
Moet ik ruimte maken? Is die politieauto onderweg naar het ongeval op de afrit die ik straks neem? Ik hoop dat iedereen in orde is… Allemaal gedachten in een ‘split-second’… Ik hoef echter geen ruimte te maken. Ook voor deze opvallende politiewagen maakt iedereen ruim baan.

Ik kijk weer voor me. Ik zie remlichten… K*t! Mijn voorganger en de bestuurders daarvoor gaan vol op de ‘Ho-IJzers’.

uitwijken
Mijn voeten doen het automatisch: Koppeling, rem. Mijn handen staan ook op auto-pilot. Naar laagste versnelling, mijn rechtervoet trapt het rempedaal vol in en mijn linkervoet laat de koppeling snel opkomen. Je auto in 3 meter tot stilstand brengen.. Ik voel en zie mijn handen het stuur naar rechts bewegen. Uitwijken!!!

In die 3 meter –en wat zal het zijn? 1 seconde?- voel ik de klap. Ik voel het abrupte tot stilstand komen van mijn auto.

Tegelijkertijd voel ik de lading achterin mijn auto doorschuiven en tegen stoel aan klappen… Auw…
Ik zie de bestuurder van de Skoda voor me in zijn spiegel kijken… Ik maak een gebaar met mijn linkerhand: Even op de vluchtstrook?

Beiden geschrokken, maar ongedeerd, stapten we uit en hebben we de schadeformulieren ingevuld.

bumper