actueel, vroeger — april 14, 2012 at 09:45

Nederlandse snelweg viert 75ste verjaardag

by

PoldermotievenAanstaande zondag is het precies 75 jaar geleden dat de eerste snelweg in Nederland werd geopend.

Tussen Voorburg en Zoetermeer konden automobilisten op 15 april 1937 voor het eerst gebruik maken van een nieuwe verbinding, ‘waarvan de opzet zelfs den meest veeleischende automobilist tevreden moet stellen’.

De nieuwe snelweg werd destijds aangeduid als Autostrada, toonbeeld van economische vooruitgang naar Italiaans voorbeeld: twee rijbanen per richting, gescheiden door een middenberm. Kruisingen met andere wegen werden ongelijkvloers aangelegd. Dat de weg was uitgerust met vluchtstroken van 2.5 meter breed – toen parkeerbermen geheten – was een internationale primeur.

Ter ere van de 75ste verjaardag van de snelweg stelt snelwegfotograaf Bruno van den Elshout op zondag 15 april via zijn website gratis hoogresolutie beeldmateriaal van zijn expositie Poldermotieven ter beschikking. Zie: poldermotieven.