Redactioneel — maart 27, 2012 at 09:11

Verkeersdata Amsterdam nu Open Data

by

opendataOnder het motto “Wij de data, u de apps” gaat Amsterdam verkeersdata open beschikbaar maken. Het wordt dus voor iedereen mogelijk om interessante nieuwe applicaties rondom die data te bouwen, zoals we inmiddels gewend zijn met Open Data.

Dit is SUPER interessant nieuws, want het gaat om data zoals:

  • Tariefgebieden Parkeren – Tarieven, tijden en grenzen van de parkeergebieden
  • Parkeergarage – Toegankelijke parkeergarages in Amsterdam met meer dan 200 plekken van o.a. Parkeergebouwen Amsterdam, P1, Qpark, RaiParking, Apcoa.
  • OV-data – Real-time informatie over haltes, vertrektijden en vertragingen, via de API van OpenO

Zie voor een volledig overzicht aan beschikbare data: www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/open-data/overzicht

We hebben het onderwerp Open Data diverse malen laten vallen in onze gesprekken met Bereik, RWS en Haaglanden maar die vertelden ons dat de mogelijkheden in onze regio zeer beperkt zijn. Verkeersinformatie wordt hier met name commercieel doorverkocht. Toch vraag je je dan af: waarom kan dit in Amsterdam wel en rondom de A13 niet? We kunnen wel wat innovatie op het gebied van mobiliteit gebruiken als je het mij vraag!

(Gerard Stolk bedankt!)