column, Redactioneel — februari 6, 2012 at 10:10

Zoutarm Den Haag

by

pekelHieronder een gastbijdrage van Coen Verharen, CoenSt. Ook geplaatst op Hofstijl.nl

Zondag, 5 februari om een uur of drie reden wij Den Haag binnen. Met achter ons 2.200 kilometer asfalt knabbelen (90 km/u gemiddeld) met auto en een 1.000 kilo aanhanger. Vrijdag vanuit grensgebied halverwege Spanje / Portugal vertrokken. Bij vertrek aldaar door vrienden in Nederland gewaarschuwd voor de barre weersomstandigheden die wij onderweg moesten verwachten. Barre weersomstandigheden in Noord-Spanje en om maar niet te spreken over de sneeuw en vorst in Nederland. Wij waren op het ergste voorbereid.
Noord Spanje bracht ons vrijdags wat natte sneeuw over een afstand van 20 kilometer. Pekelwagens strooiden pro-actief en voorzover niet pro-actief, stonden ze paraat bij elke parkeerhaven. Eenmaal de grens over bij Irun – nu in Frankrijk, Biarritz – geen sneeuwvlokje aan de lucht en droge (gezoute) wegen. Etappe Biarritz tot ten net boven Parijs: geen sneeuw te bekennen. Kurkdroge wegen en de TGV die met 300 km/u voortsnelt.

En zo was ook de laatste etappe naar Nederland. Totdat we Den Haag binnenreden. Zodra we de bebouwde kom binnenreden was het natte sneeuw, glad en alles dat daarbij hoort.
Blijkbaar is er een “beleid” dat er binnen de gemeentegrenzen geen zout wordt gestrooid.
Is het vanwege een tekort aan zout (vreemd wanneer je stad aan zee ligt?!) of geld of heeft het te maken met een vorm van “milieu-onanisme”? Of is het onder het motto: “we waren er niet op voorbereid”.

Het resultaat: senioren en mensen met een handicap kunnen de deur niet uit. Auto’s zonder of met winterbanden maken brokken. Vooral de laatste categorie (daar gaat de
bonus-malus-korting). Zij die de straat op gaan – te voet of op de fiets – lopen het risico op blessures e.d. (aanslag op de ziektekosten en de ziektewet). Om nog maar te zwijgen over …………. de spoorwegen….! Het is weer bal bij Pro-Rail. “Pro” staat voor professioneel?! Hoe dan? Mis ik hier iets? Treinen rijden niet of met ernstige vertraging vanwege wat vorst.
Pro-Rail en de NS verontschuldigen zich. En… ze zijn “barmhartig” voor de reizigers. Dat betekent dat de gedupeerde reizigers hun geld terugkrijgen….
Met barmhartigheid kom je nog niet op tijd?!

Marion Gout, baas van ProRail, laat zich hoogstwaarschijnlijk rondrijden in een “anderhalve ton € plus auto, met chauffeur en winterbanden”. Zij moet op tijd zijn voor alle pers-conferenties om zich te verontschuldigen voor het wan-beleid van haar “Prul-rail”!

En voor de gemeente Den Haag: “Strooi zout wanneer je van je stad en haar mensen houdt!”

(CC BY foto: Marcel de Jong)