Redactioneel — februari 6, 2012 at 22:21

Q&A met Ivo Stroeken van MisterGreen over elektrisch rijden

by

053-w680

Naar aanleiding van ons redactionele stuk ‘Veel animo voor oplaadpunten elektrisch rijden langs snelwegen‘ kwamen we via ons A13nu-twitteraccount in contact met Ivo Stroeken van de leasemaatschappij voor elektrische auto’s, MisterGreen. Een goeie aanleiding voor ons hem een paar aanvullende vragen over elektrisch rijden voor te leggen.

1. Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden?

Het grootste voordeel is dat het gewoon rijden is. De vroege modellen zoals de Th!nk en zelfs de Ion & klonen waren niet echt maatgevend. De Leaf & Fluence zijn moderne, veilige gezinsvoertuigen. Maar het grootste voordeel: de kosten! Gebaseerd op lease (48 mnd, 30.000 km)is een Leaf €1.600 goedkoper dan een VW Golf Bluemotion.Idem voor de Ampea etc. De reductie aan CO2, NOx en fijnstofuitstoot is een mooie bijvangst.

2. Een nadeel lijkt dat de elektriciteit die nodig is voor deze auto’s afkomstig is van kolencentrales. Is dat niet de problematiek verschuiven?

Letterlijk verschuiven wel. Een energiecentrale is beter en efficienter dan een verbrandingsmotor en elektrisch rijden vermindert de lokale uitstoot van CO2 en reduceert de uitstoot van NOx en fijnstof. Liever een centrale bron dan duizenden kleine lokale bronnen. Maar ook bij het elektrisch rijden komt CO2 vrij. Daarom hanteren wij ook de CO2-factor die in gebruik is bij de Co2prestatieladder en algemeen geaccepteerd. Zie ook www.co2prestatieladder.nl. Deze factor is 455. Daarmee rekenend stoot een Nissan leaf 69 gram CO2 per kilometer uit. De CO2factoren van benzine en diesel zijn 2780 en 3135. Generaliserend kun je met de inzet van een EV gemiddeld 70% van je CO2-uitstoot realiseren, rijdend met de normale grijze stroom.

3. Is het beter voor 100% elektrisch te kiezen of een hybride model?

Dat is afhankelijk van de behoefte. Een Ampera heeft het ‘voordeel’ van de range extender (geen range anxiety), maar wanneer je de ampera niet oplaadt wordt het een Prius met een veel hoger normverbruik.

4. Nu werk jij voor mistergreen.nl, speelt daarin onafhankelijk mileuactivisme een rol? En zo ja op welke manier?

Nee. Wel de overtuiging dat EV’s en hybride op een financieel rendabele wijze ingezet kunnen worden, wat de reguliere maatschappijen niet doen: een reguliere leasemaatschappij zal de restwaarde van een Leaf cs zo laag mogelijk inschatten. Gevolg een hoge leaseprijs waardoor de meeste potentiele klanten afhaken. Wij geloven in 1. de totstandkoming van een occasionmarkt voor EV’s en 2. in een tweede leven voor de accu’s bij de vorming van smart grids icm lokale duurzame energieopwekking. Wij gebruiken een realistische restwaarde met als gevolg realistische tarieven en een sluitende business case. Maar als iemand niet wil: prima.

5. De wereldeconomie draait om olie. Voor hoe lang nog?

Dat weet ik niet. In mijn optiek hebben wij, de consument, de sleutels voor verandering in handen. stroom uit zonne-energie is nu al goedkoper dan netstroom. Duurzame energieopwekking, alternatieve vormen van mobiliteit (toegang tot mobiliteit ipv bezit van mobiliteit) etc. Zo lang de consument niet verandert, zal de wereld maar langzaam veranderen en verwachten dat een consument verandert vanwege de duurzaamheid van een product of dienst? Never! Maar wanneer er alternatieven zijn, waarbij de consument behalve bewustwording geen concessies hoeft te doen, dan ja, dan komt verandering snel. Zie de smartphone & toegang tot mobiel internet.

Ik zie de transitie naar duurzame mobiliteit als een zekerheid. Op een gegeven moment komt er een punt waarop rijden op conventionele brandstoffen zo duur wordt, dat alternatieven ook voor de gewone burger binnen bereik komen OF waarbij de burger niet meer bereid is om het te betalen. Dus niet meer rijden voor E3 per liter? Niet meer betalen om in de file te staan. etc. Allemaal factoren die de acceptatie van duurzame mobiliteit zullen versnellen.