A13 van de toekomst, uitgelicht — februari 3, 2012 at 19:00

Nieuw smoelwerk voor A13.nu

by

omkat_A13nu

Als je kunt zien dan zie dat A13.nu nieuw smoelwerk heeft gekregen. Of in begrijpelijke blogtaal: we hebben de boel omgekat. Niet alleen omdat het kan maar meer omdat het hoog nodig was.

Datamigratie

Om de boel flink te kunnen omkatten was eerst een datamigratie nodig. Die data moest een digitale trip van Amerika naar onze Zuiderburen maken alwaar onze digitale data sinds eind 2011 gehost wordt. En alwaar goed een glas bier gedronken kan worden. Dat terzijde.

Vormgeving en usability

Het lastige van een webpagina is dat het geen vaste bedieningsstructuur kent. Kortom: vrijspel voor de webbouwer. Maar of jij er als gebruiker nog webwijs uit wordt, is een tweede. Meestal kun je op het logo klikken om terug naar de startpagina/home te gaan. En meestal vind je bovenaan een menu.

We hebben gekozen voor een wat stoerdere en meer informele uitstraling. Vandaar het asfaltbehangetje en het ietwat smoezelige logo. A13hooligans proof. Niet dat we minder serieus geworden zijn. De kwesties die op, rond, naast, onder en boven de A13 plaatsvinden zijn immers vaak serieus van karakter. En, gelukkig, soms ook niet.

Om de Content zoveel mogelijk King te kunnen laten zijn, hebben we gekozen voor:

  • een carrousel die de aandacht vestigt op zaken die we willen Uitlichten
  • een 3-tal actuele Redactionele posten vlak na Uitgelicht
  • een linkdump mogelijkheid, te vinden in de sidebar aan de rechterkant en handig voor ons om de hele dag door snel linkjes te kunnen dumpen

We hopen hiermee dat de site meer structuur heeft gekregen en eenvoudiger te scannen is op interessegebied(en).

Katalysator tussen Ambtenaar 2.0 en de weggebruikers

De snelheid en rauwheid waarmee de weggebruikers communiceren via sociale media is voor de overheid iets nieuws. In veel gevallen weet de overheid niet of nauwelijks hoe zij ermee om moet gaan.

Toch valt er juist via die sociale media zoveel te bereiken. Juist samen mèt die burgers omdat zij er ACTIEF is en haar MENING geeft. Daar waar de overheid vroeger kapitalen uitgaf aan onderzoeken, is naar ons idee deze data veel eenvoudiger beschikbaar gekomen via de digitale sociale weg. Data die je niet hoeft te gaan vragen, maar waar de burgers zelf mee komen. Zo openbaart de weggebruiker zich op de snelweg via Twitter. Hij of zij laat zien wie ‘ie is, waar ‘ie is en wat ‘ie ergens van vindt.

Om kort te gaan: wij van A13nu kiezen de rol van katalysator, heerlijk warm tussen Ambtenaar 2.0 en de weggebruikers in. Wat dat met vormgeving te maken heeft? Dat wij geen overheid zijn en dat je dat meteen ziet 🙂 En je ziet het ook aan de manier waarop we Twitter geïntegreerd hebben op A13.nu. Omdat Twitter heel belangrijk is voor deze vorm van burgerjournalistiek en sociale communicatie. Niet alleen filteren we nu actuele A13-fileinfo uit de tweets, ook kun je rechtstreeks deze tweets retweeten of erop replyen vanaf A13.nu. Hetzelfde geldt voor onze eigen A13nu-tweets.

Nooit af

Internet is nooit af en A13.nu dus ook niet. Op dit moment zijn er wel een flink aantal zaken die we nog moeten wijzigen en een flinke reeks nice-to-haves die we wat meer op de lange termijn gooien. Maar goeds, de gebruiker heeft vrijwel altijd gelijk, dus mocht er iets ontbreken of onlogisch zijn, laat het vooral weten! De techniek en vormgeving hebben we geheel in eigen hand, hierdoor kunnen we vrij snel schakelen, dus zeg het maar!

Hoe het met de rest van de plannen voor dit jaar zit? We hebben niet zoveel geheimen, maar genoeg om ze nog even niet te melden 😀