ongeval, Redactioneel — januari 29, 2012 at 11:11

Nieuwsuur: reconstructie filefuik met dodelijke afloop

by

Op 22 oktober vorig jaar zette de politie de achtervolging in op een automobilist die na het tanken wegreed zonder te betalen. De politie creëerde vervolgens opzettelijk een file met als doel de benzinedief tot stoppen te dwingen, een zogenoemde filefuik. De benzinedief reedt vervolgens met maximale snelheid op de file in. De bestuurder van een stilstaande auto kwam daardoor om het leven.

Mag de politie een filefuik creëren? En mag politie überhaupt situaties creëren die het verkeer in gevaar brengt?

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) gaf eerder aan achter de politie te staan. Lastig want er is nog geen enkele jurisprudentie op dit gebied in Nederland. Wel in Duitsland. Daar hanteert men de eenvoudige theorie: als een dief niet stoppen wil dan zal deze ook niet stoppen als ‘ie op een file inrijdt. Het creëren van een filefuik is er absoluut niet toegestaan.

Bekijk hieronder de reconstructie die Nieuwsuur van deze fatale rit maakte: