video — januari 23, 2012 at 09:35

Rijden met gevoel

by

purple-cow-w200Seth Godin weet het en schreef er het boek Purple Cow over. Elke goochelaar weet het. Elke politicus weet het. Je kunt aandacht eenvoudig afleiden.

“Wat zie ik DAAR nou?

*wijst*”

En nu is dat ook wetenschappelijk aangetoond in combinatie met rijgedrag:

Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen laat zien dat de keuze voor snelheid niet geheel bewust is en dat bijvoorbeeld emoties waarvan je niet eens weet dat je ze hebt, de rijsnelheid kunnen beïnvloeden.

(bron ‘Automobilisten gaan langzamer rijden door verborgen afbeeldingen’)

Kortom ons gevoel wordt aangesproken. En dat klinkt logisch, want uit andere onderzoeken blijkt dat gevoel een hele belangrijke rol speelt in het nemen van beslissingen. Sterker nog: moordenaars missen gevoel en kunnen daardoor killen wat ze willen. Zo zag ik gisteren een prachtige aflevering van Focus ‘Het brein gekraakt’ (zie hieronder) waarin werd aangetoond dat ondanks dat we denken rationele beslissingen te nemen, wij die beslissingen juist op basis van gevoel nemen. Helemaal op het eind van dit programma komt dat onderdeel voorbij. Over een man die door een tumor een deel van zijn brein moet missen, precies het deel dat gevoelens aanstuurt. Sinds de operatie mist hij alle gevoelens. Is hij kil en koud ook naar zijn vriendin toe. Het enige dat hij heeft is de herinnering aan de gevoelens van vroeger, ook al kan hij ze nu niet meer voelen. Fascinerend!

Het hart ontvangt en beslist. Het is veel sneller dan onze ratio en het beïnvloed in grote mate, groter dan onze ratio, ons rijgedrag.

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

[CC BY-SA foto: Rebecca W]