Redactioneel — januari 1, 2012 at 20:21

Achteruitrijden op A13.nu

by

gridWe gaan terug naar 1 januari 1990. A13.nu blogger Rick Noordhuizen wordt – samen met twee vrienden – eigenaar van de Golden Touch, een cocktailbar gelegen aan het mooie Prins Hendrikplein, Den Haag. Met de Braziliaanse band Xangô speelde ik er elke dinsdagavond. En dan ruim twee decennia later, op 18 januari 2011, overlijdt de zanger van Xangô, Quintus Kessler in Den Haag. Op de begrafenis ontmoet ik Rick weer sinds jaren. En weer een paar maanden later vraag ik Rick om samen met mij A13.nu op te gaan zetten.

In opdracht van Bereik! aan ons de taak om met behulp van websoftware te proberen een community rondom de A13 tot stand te brengen. Dat moet lukken, zo dachten we, want al die A13-rijders hebben natuurlijk een groot ding gemeen: dat heilige tapijt waar ze dagelijks overheen rijden. En met die overeenkomst komen dan de verhalen over de dagelijkse beslommeringen, wonen, werken, files, wegwerkzaamheden, fijnstof en ga zo maar door.

Wat doen we met internet?

Met Gerard Stolk sprak ik op een avond over de plannen. De verhalen over, op, naast, boven of onder de A13 zouden de verbindende factor moeten gaan vormen. Gerard wierp toen op dat de A13 als een rivier van verhalen beschouwd kan worden. Omdat het zo’n interessant stuk gebied is.

Rick en ik besloten vanaf de start een blog op te zetten A13.nu, een @a13nu Twitter-account en de A13 Flickr groep voor foto’s. Ons eerste bericht publiceerden we op 18 april 2011. Een maand later stond ik met radioreporter Jacco van Giessen van RTV Rijmond langs de A13, luister maar:

Twitter

Daar waar weggebruikers voorheen totaal anoniem in hun autootjes over de A13 tuften, vragen ze heden ten dage “hallo, ik ben er ook nog!” om aandacht via Twitter. Zo melden twitteraars vaak als eerste een file, melden ze zelf inclusief foto wanneer ze tegen een ander rijdend obstakel opgereden zijn en komt er dagelijks de nodige humor los:
https://twitter.com/#!/ReneHofman/status/94696079571943424

foto-a13
CC BY-NC foto: Gerard Stolk

De weggebruiker weet het het beste

En om nog even bij dat ongeluk te blijven: Rick en ik besluiten al vrijwel vanaf de start om via tweets online reportages te maken van opvallende gebeurtenissen. Soms inclusief foto’s en video’s. De tweets zijn veelal afkomstig van betrokkenen, de weggebruikers zelf. Een waar staaltje User Generated Content vanaf de snelweg dus. UGC een term die inburgerde tijdens de aanslagen op de Twin Towers van 11 september 2001 omdat burgers toen massaal via blogs foto’s en verslagen gingen publiceren. De ‘officiële journalistiek’ maakte daar dankbaar gebruik van.

Blog versus Twitter

Al vrij snel werd duidelijk dat de site A13.nu zich het beste leent om de actualiteit van Twitter te bundelen, om zaken te archiveren en verdieping te bieden. Twitter is snel en vluchtig, maar bundel een paar tweets en er ontstaat een volledig verhaal, soms vanuit diverse oogpunten van meerdere gebruikers bekeken.

De snelwegschutter

En toen op 7 augustus…
https://twitter.com/#!/paulineveen/status/100255281497374721

Kort daarna werd de term snelwegschutter geïntroduceerd en kon het speculeren over wie en hoe beginnen. 9 december jongstleden werd het dossier gesloten. In totaal werden 179 meldingen tussen 7 augustus en 11 november van de #snelwegschutter onderzocht. Er werd geen enkele kogel gevonden…

De onheilsplek

Vlakbij Delft-Zuid, bij de oprit Ruyven, was er 3 maal op 1 dag sprake van een aanrijding waar een ambulance aan te pas moest komen. Marcel Carels, een van de A13.nu volgers had een vrij slimme doch eenvoudige verklaring voor deze ongevallen. Via de wandelgangen van RWS vernamen we vervolgens dat de spitsstrook schade had opgelopen en daardoor verkort was. Nadat deze schade hersteld was (vormde onze berichtgeving en de theorie van Carels daartoe de aanzet?) vond er geen enkele aanrijding meer plaats op dat specifieke stuk asfalt. Uhm.

Snelheidsverhoging

En toen kwam het nieuws dat minister Melanie Schultz per 1 september 2012 de snelheid op bijna 60 procent van alle wegen wil gaan verhogen. De norm moet 130 kilometer per uur worden en vier van de vijf 80 kilometerzones moeten verhoogd worden naar 100. Dat resulteerde – natuurlijk – in luid protest. En nog wel pal naast de snelweg bij Overschie. Logisch gezien het feit dat wij tijdens veldwerk op een vrij dramatisch fijnstof-probleem daaro waren gestuit. Luistert U maar:

Doortrekken A4

De Raad van State veegde begin juli een bezwaar tegen de aanleg van de snelweg A4 tussen Delft en en Schiedam van tafel. Het ding mag dus doorgetrokken worden. Punt was alleen: hoe komt dat er op een landkaartje uit te zien, zo vroeg de community zich af. Simpel, Jochem Stolk, een gewone burger net zoals jij en ik, tekende het lijntje in op een Google Maps.

Zo zie je maar, een community is tot veel in stand. Ze is grillig, hier en daar recalcitrant, er heerst lichtelijk een soort van asfaltanarchisme (“dit is mijn snelweg!”), maar er heerst een sterk collectief gevoel. Simpel gezegd: de overheid zorgt voor goed wegdek waar de weggebruiker vervolgens goed raad mee weet. Ook als het gaat om de te hanteren spelregels die daarbij horen. En nee, natuurlijk heeft niet elke weggebruiker die intelligentie maar in zo’n community treedt het fenomeen wisdom of the crowd op. Een community als geheel heeft dus een oplossing voor lastige vraagstukken als je het goed aanpakt. Een typisch gevalletje Ambtenaar 2.0 als je het ons vraagt!

De A13 als vriend

Men begon de A13 goeie dag, goeie avond of goed weekend te wensen. Zoals onze A13-collega Marcel Carels het hier twittert:

https://twitter.com/#!/MarcelCarels/status/140157020966879232

Tot slot: veldwerk

Rick en ik besloten met enige regelmaat gewoon een stukje te gaan rijden en ergens spontaan uit te stappen. Dat resulteerde erin dat we al op de eerste dag op vreemde dingen stuitten. Een work-out-toestel bij tankstation Ruyven bijvoorbeeld. Ook kwamen we een man in een bijzonder korte broek voor de tijd van het jaar tegen die bovengemiddelde interesse in ons had. Van schik weer teruggelopen naar de bewoonde wereld troffen we vervolgens een wildplasser aan die alleen met ons wilde praten zonder dat mijn audiorecorder aanstond. Wel jammer, want op een gegeven moment begon de man over UFO’s.

op-de-trim
foto: Rick Noordhuizen

Maar goeds, een van de leukste dingen die ons gewoon overkwam was misschien toen Rick en ik op een man afstapten die op een bankje bij Rotterdam The Hague Airport zat. Hij bleek al 45 jaar daar zowat elke dag naar vliegtuigen te kijken. RTV West mailde mij hier nog over. Zij wilden ook precies zo’n soort interview met de man doen. Dat is gedoemd te mislukken natuurlijk. Het was al geschiet namelijk, deze momentopname:

2012 en verder

Komende tijd gaan we A13.nu verder uitbouwen. Daarvoor hebben we afgelopen weken al wat grote technische verschuivingen gedaan. De digitale blauwdruk van wat er zich op het asfalt afspeelt zullen we steeds beter kunnen maken.

Tot slot rest ons u, onze bovenste beste lezer, een heel goed en veilig chaufferend nieuw jaar te wensen!

Namens de A13, uw dienstbare asfaltbloggers,

Rick Noordhuizen en Marco Raaphorst

P.S. en ja hoor, de eerste files van het jaar zitten er alweer op …