Uncategorized — december 28, 2011 at 21:17

Het Nationaal Wegenbestand is Open Data

by

google-mapWij van A13.nu zijn grote voorstanders en voorvechters van Open Data. Zo blogde ik vanmorgen een stuk over PostNL die het verloren heeft van de overheid. Postcodes zullen vanaf februari 2012 niet langer een exclusief product zijn maar worden als Open Data beschikbaar gesteld voor innovatieve bedrijven en individuen.

Zo ook de case van kaartenmaker Falkplan-Andes. Ook zij kreeg een afwijzing van de rechter. Hergebruik van het Nationaal Wegenbestand (NWB) wilde Falkplan-Andes verbieden, maar de voorzieningenrechter van de rechtbank ‘s-Hertogenbosch oordeelde anders. Wij van A13.nu zijn juist voor hergebruik en al helemaal als het op het gebruik van kaarten aankomt. En de hedendaagse Nederlandse rechters dus ook.

Onze hoop, die van A13.nu dus, is dat de data van de DVM-systemen (Dynamisch Verkeersmanagement, zie Wikipedia) in de toekomst als Open Data beschikbaar gesteld wordt. Data die nu ingekocht wordt door de ANWB, de VID en dergelijke. Handig om file-meldingen op te baseren. Ik ga er vanuit dat deze data in 2012 ook gewoon Open Data gaat worden zodat wij leuke apps kunnen gaan ontwikkelen op basis van die data.

Tot slot wil ik eruit gaan met een korte ‘preek’ zoals ik die vanmorgen ook onder mijn blogpost over PostNL plaatste:
De toekomst van internet ligt in Open Systemen, Open Data dus. Op die basis is internet gebouwd, een 100% open netwerk protocol (TCP/IP op precies te zijn). Anders had het internet nooit zo groot kunnen groeien. Sterker nog: dan was het altijd klein en obscuur gebleven. Klein en obscuur zoals veel overheden en bedrijven in eerste instantie tegen internet aankeken. Zo van: dat zal wel overwaaien. En het waaide niet over. Open Data ook niet. Online Open Systemen zijn namelijk het verleden, het heden en de toekomst.

(Menno vd Horst bedankt!)