audio, video — december 11, 2011 at 11:38

Autoliedjes: Houston In Two Seconds – Ry Cooder

by

Wij muziekfanaten, Rick en ik, kunnen niet achterblijven op programma’s als Top 2000 à Go-Go. Het is de tijd van het jaar om muzieklijstjes aan te gaan leggen. Waarvan akte. De auto staat in de garage, bier en borrelnootjes staan op tafel en wij kletsen over autoliedjes. Dat idee.

Het was nog niet eerder gedaan, een slidegitaar die vrijwel in zijn uppie de score van een film verzorgd. Het idioom van filmcomponisten bestaat normaliter uit theatraal orkestwerk.

De slidegitaar staat voor melancholie. Het verlangen naar een tijd die voorbij is. Daarom wordt dit instrument vaak countrymuziek gebruikt. De cowboy die massaal naar de grote stad getrokken was maar bleef verlangen naar vroeger, naar zijn oude dorp. En een slidegitaar huilt in de verte. Een huilend verlangen.

In Paris, Texas, ondersteunt de slidegitaar het droge landschap van Texas en de huilende melancholie die de basis van de film vormt. Een weggestopt, onderdrukt, verleden dat weer naar boven komt.

Filmmaker Wim Wenders haalde het beste in slidegitarist en componist Ry Cooder naar boven. En raakt een snaar.