audio, video — december 8, 2011 at 17:20

Autoliedjes: Deacon Blues – Steely Dan

by

Wij muziekfanaten, Rick en ik, kunnen niet achterblijven op programma’s als Top 2000 à Go-Go. Het is de tijd van het jaar om muzieklijstjes aan te gaan leggen. Waarvan akte. De auto staat in de garage, bier en borrelnootjes staan op tafel en wij kletsen over autoliedjes. Dat idee.

I’ll learn to work the saxophone
I play just what I feel
Drink Scotch whiskey all night long
And die behind the wheel

Steely Dan, zo rauw als glad asfalt. Want asfalt is namelijk niet echt glad. Zo ook met Steely Dan, een band die muzikaal gezien vol onderhuids venijn zit. Onder een dikke laag van broeierige harmonie, vol muzikaal avontuur en met teksten die rauw metaforisch haar werk doet. En echt begrijpen doe je ze bijna nooit die teksten, want wie is toch die saxofonist die achter het stuur om het leven is gekomen? Met de bijnaam Deacon Blues? Zegt me niets! Gelukkig dikt Wikipedia dit spannende jongensverhaal zelfs nog wat aan:

The song, while contrasting winning and losing in life, does so by taking as an image the contrast between the perennial powerhouse, Crimson Tide football team, and the Wake Forest Demon Deacons. In the five years before the song was written, the Crimson Tide had lost only 8 games total, while Wake Forest had a losing record every season. Group member Donald Fagen said, “Walter (Becker) and I had been working on that song at a house in Malibu. I played him that line, and he said, ‘You mean it’s like, they call these cracker assholes this grandiose name like the Crimson Tide, and I’m this loser, so they call me this other grandiose name, Deacon Blues?’ And I said, ‘Yeah!’ He said, ‘Cool! Let’s finish it!'”

En William S. Burroughs glimlacht vanuit Het Ergens.