Redactioneel — december 7, 2011 at 08:04

De Schijnheilige Koe

by

heilige-koe

In de NRC-Next van een dag of 2 viel een aanklacht tegen de automobilist te lezen. Te beginnen met de ankeilers:

  • We weigeren in te zien dat automobilisten anderen de vrijheid ontnemen.
  • De auto heeft politici in irrationele sferen gebracht, zo blijkt uit de verhoging van de maximumsnelheid.


Vrijheidsbeperking aangezien auto’s een enorm beslag leggen op de schaarse ruimte in Nederland, de bedreiging en degradatie van leefomgeving, het ontnemen van speelruimte en bewegingsvrijheid voor kinderen en gevaar binnen de stad.

En dan die snelheidsverhoging. De overheids’ subsidie van 132 miljoen die hier voor nodig is. Met als effect misschien slechts 1% snellere autoritjes. Een theoretisch getal aangezien het waarschijnlijk is dat het aantal files door de snelheidsverhoging drastisch omhoog gaat. En helemaal als er hierdoor meer ongelukken gaan gebeuren.

Ik moest aan Adriaan van Dis denken die pionierde door in Parijs de fiets te gebruiken (*). Op een dag sprak een vrouw hem daarover aan. Ze had zojuist de eerste man op de maan zien landen. Fietsen in Parijs, dat deed je toch niet! Ze zei: ‘Geen Parijzenaar die het doet.’ Adriaan: ‘Omdat het geen status heeft. Drie kwartier zoeken naar een parkeerplaats, uren in de files zitten, dat is pas chic. Fietsen wordt hier als een sport beschouwd, kijk maar hoe idioot ze zich kleden, met een helm op en in de bontste tricots. Bobbels aan alle kanten. Maar je kan ook fietsen met een vouw in je broek.’

* = citaat uit het boek Stadsliefde – scènes in Parijs (Uitgeverij Augustus)

[CC BY-SA foto: Martijn van Exel]