column — december 2, 2011 at 11:48

De RDW en de lacune in de Nederlandse wetgeving in een zogenaamd één Europa!

by

CoenST, Coen Verharen, tekent iedere dag voor het Haagse weblog Hofstijl.nl een cartoon. En schrijft soms een column. Bijvoorbeeld over mobiliteit. Hieronder zijn gastbijdrage die we ook op A13.nu mogen plaatsen.

Nederlands kenteken

Na een verblijf van vijf jaar in Spanje, zijn wij permanent terug in Nederland. Onze van origine Nederlandse auto hebben wij destijds aldaar geïmporteerd en op Spaans kenteken laten zetten. Weer in Nederland moet hij terug op een Nederlands kenteken. Daarvoor worden we verwezen naar de RDW. In ons geval in Waddinxveen. We melden ons met auto om half tien aan de balie die bezet wordt door twee continu met elkaar grappende mede”werkers”. Spaanse papieren worden ingenomen en we mogen een plastic kubus, voorzien van volgnummer 3, op onze auto plaatsen en zelf plaats nemen in de keuringshal in afwachting van. “U bent zo aan de beurt!” Dat “zo” duurde ruim drie kwartier. In de keuringshal heb je goed zicht op de daar zich voortbewegende keur-meesters. Vier in getal, waarvan er slechts één iets doet dat op werken lijkt. De overige drie houden onderonsjes met elkaar over de inhoud van de krant of babbelen met bekende autohandelaren en er wordt druk heen en weer gelopen met koffie en papieren van A naar nergens.

“U kunt uw auto naar binnen rijden.” De motorkap moet open. Om het chassisnummer te controleren. Daarna verdwijnt onze keur-meester met wat papieren achter de coulissen. Weer terug – met koffie – neemt hij plaats achter een PC, tuurt eindeloos op het scherm, vult een formulier in en onderwijl wordt hij “lastiggevallen” door zijn drie collega’s. Na wederom drie kwartier geeft hij het “sein OK”. Of we ons maar weer willen melden bij de balie. Na vijf minuten grappen maken met haar collega vindt de medewerkster tijd om ons te helpen. “Hier heeft u kopieën van de Spaanse papieren. De originele houden wij achter. Uw Nederlandse kenteken ontvangt u binnen vijf werkdagen over de post. En u moet zich even melden bij de Douane , loket hiernaast!” ….. “Maar, nu hebben we geen officieel kentekenbewijs meer. Mogen nu überhaupt nog rijden met die auto?”, vragen wij. “Geen idee! Moet u maar vragen aan de Douane!” Na invullen en ondertekenen van het belastingformulier en de vraag of we eigenlijk wel de weg op mogen tijdens het “vacuüm” van de papierhandel is de reactie: “Eigenlijk mag en kan het niet, maar ja….. u wilt toch ook niet met het openbaar vervoer naar huis!?”

Is het dan zo ingewikkeld om degenen die vijf dagen moeten wachten op hun Nederlandse kenteken een officiële, rechtsgeldige verklaring mee te geven dat de aanvraag in behandeling is en dat de auto de weg op mag in afwachting van het nieuwe kenteken, mits verzekerd?!

Nederlands rijbewijs

Gisteren post van de RDW. Het nieuwe kenteken. Dat wil zeggen; het oude Nederlandse kenteken weer terug, waar we de platen nog van hebben. Gemonteerd en direct via internet de auto verzekerd en langs onze garage om de APK af te melden. Auto “staat in de Nederlandse rekken”! Nu nog één hobbeltje te nemen. Ik ben in het bezit van een Spaans rijbewijs. Daarmee mag ik niet in een Nederlandse auto rijden (hoezo één Europa?). Bezoek aan het deelgemeente-kantoor om m’n rijbewijs om te ruilen voor een Nederlands exemplaar. Overleggen van paspoort, Spaanse rijbewijs, pasfoto, ondertekenen van het RDW-aanvraagformulier en pinnen van € 45,-. “Uw Spaanse rijbewijs houden wij in. Dat gaat naar de RDW. U krijgt van ons een kopietje! Over drie tot vier weken ontvangt u bericht dat u uw Nederlandse rijbewijs hier kunt ophalen” ….”Jaaahhh?…. en al die tijd heb ik geen officieel rijbewijs! Mag ik dan wel rijden?”, vraag ik verbaasd. Verwarde blik terug. “Officieel gezien heeft u nu geen rijbewijs…. eigenlijk mag u dus niet rijden…! Wat de politie doet als u wordt aangehouden; dat weten we niet!”

Hoe simpel is het om in dit soort gevallen een tijdelijke officiële verklaring af te geven waarin vermeld wordt dat de aanvrager wacht op z’n nieuwe rijbewijs en derhalve gerechtigd is een auto te besturen.

Bovenstaande toont mijns inziens aan dat politici, wetten- en beleids”bakkers” en ambtenaren geen idee hebben van de gevolgen van de door hen uitgevaardigde en ingevoerde wetten en regels. De theorie op papier lijkt aardig. In de praktijk pakt het voor de belastingbetaler meestal draconisch uit! Maar dat is niets nieuws. Het beste voorbeeld daarvan dient zich nu elke dag paginabreed aa in de media: de Eurocrisis!

(foto: mystic mabel / creative commons BY-SA)