Redactioneel — november 25, 2011 at 00:00

Opnieuw ‘op proef’: de snelwegbus

by

Tussen Breda en Utrecht, Almere en Utrecht en Hilversum en Amsterdam gaan vanaf 2012 in de spits 2 tot 6 snelwegbussen per uur rijden. Om te onderzoeken welk effect de inzet van deze bussen heeft op het terugdringen van files, start op deze trajecten een driejarige proef.

Hoe gaan ze dat onderzoeken? Gaan er tweets gelezen worden? De kracht van sociale media ontdekt gaan worden?

Of heeft sociaal gedrag geen invloed op mobiliteit? (*)

Eerdere proeven met een snelwegbus waren niet altijd succesvol. Zo werd in 2009 vanuit Utrecht Bereikbaar een proef gehouden met een busverbinding over de A12 en A27. Er maakten hierdoor maar weinig reizigers gebruik van de verbinding, zo’n 40 per dag. Begin 2010 is de verbinding daarom weer opgeheven.

Kosten? 12 miljoen →

(bron)

* = dit is een belangrijke zin, al zeg ik het zelf 😀