Redactioneel — november 22, 2011 at 10:23

Filedruk neemt af, ondanks of dankzij Het Nieuwe Werken?

by

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu meldde gisteravond:

De filedruk is in 2011 afgenomen. Van half juli tot en met half november waren er 30 procent minder files dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal files blijkt dit jaar zelfs lager uit te vallen dan de afgelopen 8 jaar. En dat terwijl het verkeer met 2,2 procent is toegenomen. Als reden geeft ze de verbreding van wegen en de aanleg van spitsstroken.

Een conclusie die bij mij veel vragen oproept.

De afgelopen jaren is er namelijk ook enorm veel geld gestoken in het promoten en stimuleren van het thuiswerken en Het Nieuwe Werken (juist vanuit mobiliteitsproblematiek gedaan!), het aanleggen van carpoolplekken en websites op het gebied van verkeersinfo. Maar dit resulteerde niet in afname van verkeer maar in een toename van 2,2 procent. Da’s dus niet best! En de oplossing voor files lijkt nu puur te zitten in verbreding van wegen en aanleg van spitsstroken. Al die andere maatregelen blijken er dus niet toe te doen.

Ik heb behoefte aan een volledig rapport. Waar vind ik die? Op de site van rijksoverheid.nl/ministeries/ienm kan ik hem niet vinden. En wie heeft dit onderzoek uitgevoerd? Waar is die data? Filegegevens zou een mooi Open Data project kunnen worden. Geef die gegevens aan het publiek dan kunnen we zelf met een spreadsheet aan de gang.