Redactioneel, Twitter — november 21, 2011 at 15:42

Heeft de NS geleerd van het #lift debacle?

by

Toen vorig jaar op 19 november 2010 door een grote stroomstoring bij ProRail het volledige treinverkeer rond Utrecht stil kwam te liggen, werd in 1 klap aangetoond hoe slecht de informatievoorziening van de NS in elkaar stak. Daar waar het publiek communiceerde over alternatieve vervoersmogelijkheden en zelfs liften aanbod op Twitter via de tag #lift, bleef het van de kant van de NS muisstil. Men retweette niet eens de #lift tweets! Dit was falen op grote schaal. Ook liet RTl deze oplossing van de burgers uit het nieuws alsof het onderdruk was gezet door de NS. Een oorlogje oude versus nieuwe media?

Check bijvoorbeeld deze presentatie maar eens:

De kracht van Twitter valt echter niet te ontkennen. Twitter is nu, hier, op dit moment, live! Gelukkig heeft de NS dat inmiddels ook begrepen en toont sinds een tijdje haar eigen tweets op de homepage van de NS site.

Een gevalletje user generated content, Wisdom Of The Crowds, kennisdelen, omdat het volk direct bij dit soort dingen betrokken is, of noem het burgerjournalistiek die na 11 september 2001 (aanslagen Twin Towers in NY dat de definitieve doorbraak van blogs met foto’s en getuigenverslagen van burgers tot gevolg had en ook de OV-aanslagen in London van juni 2005, veroorzaakte hetzelfde, met ook enorme getuigenverslagen op Wikipedia) niet langer te ontkennen valt. Okay, de NS probeerde het vorig jaar 10 jaar later dus toch, maar heeft er inmiddels van geleerd. En snapt het nu echt wel. #applaus