actueel — november 20, 2011 at 14:44

Shocktherapie: gevaarlijke chauffeurs krijgen mail dat ze verongelukt zijn

by

evil iconHet Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) wil chauffeurs die te snel rijden, drugs gebruiken of te veel drinken, met een shocktherapie op andere gedachten brengen. Hun vrienden kunnen via Facebook een krantenartikel opstellen waarin de chauffeur het slachtoffer wordt van een dodelijk ongeval.


Etterbeek. Zaterdag heeft de vierendertigjarige Mathieu Ladeveze na een avondje uit het leven verloren in een auto-ongeval. De bestuurder was om drie uur ’s morgens met enkele vrienden op de terugweg naar huis, toen hij op een recht stuk weg de controle over het stuur van zijn Seat verloor en tegen een verlichtingspaal knalde. Mathieu Ladeveze werd uit zijn voertuig geslingerd en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De drie passagiers raakten zwaar gewond. Volgens een parketdeskundige had de bestuurder te veel gedronken.

Mathieu Ledeveze zal – voor zover hij bestaat – de voorbije dagen wel ferm geschrokken zijn toen hij op Facebook inlogde. Want hij kreeg meteen een levensecht krantenartikel toegestuurd waarin zijn eigen dood in detail beschreven werd: met het juiste merk en kleur van zijn wagen, met de uitgaansbuurt waar hij graag een glas drinkt en met een foto van het ongeval.

‘De Facebook-applicatie kadert in de campagne Go for Zero’, zegt Sofie Van Damme van het BIVV. ‘Iedereen die een gevaarlijke chauffeur op andere gedachten wil brengen, kan met enkele klikken zo’n gepersonaliseerd krantenartikel aanmaken. Het succes is bijzonder groot: na een dag waren er al 800 overlijdensberichten verstuurd. De reacties bij de doelgroep zijn trouwens zeer positief.’

Die doelgroep wordt gevormd door jonge automobilisten die bij 36 procent van de ernstige verkeersongevallen betrokken zijn. ‘Uit een enquête blijkt ook dat 37 procent van de jongeren niet weigert om in te stappen bij een chauffeur die onder invloed is van alcohol of drugs. En 39 procent van de jongeren heeft geen schrik voor een ongeval wanneer de bestuurder te snel rijdt.’

‘Het werkt’
‘Met die Go for Zero-applicatie op Facebook hopen we dat de jongeren elkaar durven sensibiliseren. Op het moment dat ze in de wagen stappen, is het niet evident om de bestuurder met de neus op de feiten te drukken, want dan word je al vlug een pretbederver genoemd. Achteraf lukt dat beter. De boodschap wordt bovendien diskreet overgebracht, want de bestuurder is de enige die het bericht krijgt. Uit de reacties blijkt dat zoiets zeer confronterend is.’ (bron)