Redactioneel — november 17, 2011 at 18:18

Kaart van Nederland die groeit of slinkt afhankelijk van reistijden

by

infografic-treintijden

Real-time is het ding tegenwoordig. Wat we nu doen en of er nu wel of niet een file staat. Waar die bus of tram blijft en dat dan het liefst allemaal nog gevisualiseerd ook. Infografics on the fly.

timemaps.nl doet al een hele geslaagde poging. Het is een geweldige online webtoepassing die met behulp van real-time datavisualisatie laat zien hoe lang een bepaald traject met de trein duurt. Een landkaart van Nederland wordt in elkaar gedrukt of uit elkaar getrokken navenant de afstanden af of toenemen niet in lengte maar in tijd. Een geweldig idee! En zoiets willen we voor de snelwegen natuurlijk ook. De data is er allang, alleen helaas voor het grootste deel commerciële data en geen open data (verkeersinfo wordt verhandeld richting ANWB en VID en dergelijke). Of het committent van de Nederlandse overheid op het gebied van Open Data hier nog iets aan zal veranderen, is de vraag. Het zou natuurlijk wel te gek zijn. Sterker nog: dit soort informatie die mobliteitsissues kunnen oplossen zouden juist vrijgegeven moeten worden aan burgers en het bedrijfsleven. Waarom willen we anders met z’n allen aan de Open Data? En dat moet, want we lopen al zeven mijlen achter op wat de USA en UK met Open Data doet.

Bovengenoemde interactieve kaart werd gemaakt voor Vincent Meertens van het bedrijf Graphsic. Een mobiele versie voor Apple en Android is in de maak.

(Gerard Stolk bedankt! – via)