Redactioneel, Zo zit het — oktober 28, 2011 at 11:29

Zo zit het: woon-werkverkeer

by

Een bijdrage van Jan Harm Brouwer van BEREIK!

pa op fietsDe laatste 25 jaar is er hoegenaamd geen verandering in gekomen: 57% gaat met de auto (waarvan 6% als passagier), 6% met het OV, 25% met de fiets en de rest gaat (bijna allemaal) lopend naar zijn of haar werk. Auto- en OV-reizigers reizen wel steeds verder (en wonen dus verder van hun werk/werken verder van hun woning).

Dat komt vooral omdat het sneller gaat: de gemiddelde snelheid van een auto in het woon-werkverkeer is de afgelopen 25 jaar toegenomen van 41 naar 47 km/u. De tijd die men onderweg is blijft dus vrij constant. Dat is ook logisch.

Allereerst is er de BREVER-wet: behoud van reistijd en verplaatsing, die laat zien dat over de hele wereld mensen altijd rond de 80 minuten per dag aan reizen besteden, ongeacht vervoermiddel, reisdoel etc. Die ruimte heb je en neem je – woon-werkverkeer is een belangrijk reismotief. Daarnaast is er een psychologische noodzaak. Om je hersens te resetten van de werksituatie naar de thuissituatie v.v. is een reistijd van 20-40 minuten noodzakelijk. Heb je die niet, dan neem je thuisproblemen mee naar je werk en andersom. Je kunt dus ook te dicht bij je werk wonen!