Redactioneel, Zo zit het — oktober 27, 2011 at 10:04

Zo zit het: de kilometerheffing

by

Een bijdrage van Jan Harm Brouwer van BEREIK!

Ooit heette het rekeningrijden. Tineke Netelenbos werd door een frontale aanval van ANWB en Telegraaf een weinig populaire minister. Natuurlijk was het bedachte systeem niet perfect, maar nog steeds is “road pricing” de beste manier om files te vermijden. Immers: met 10% minder auto’s op de weg is er geen file (kijk maar naar de weg in vakantietijd: meestal rijd je lekker door, terwijl er maar relatief weinig minder auto’s rijden). En die 10% laat zich makkelijk verleiden met een lagere prijs. Het concept Spitsmijden bewijst dat: voor een paar euro wil een groot aantal mensen best op een ander moment, niet of op een andere manier reizen.

Inmiddels hebben communicatiemensen nieuwe namen voor rekeningrijden bedacht. Dat voorkomt “negatieve associaties”. Het heet nu: “anders betalen voor mobiliteit” of de “kilometerheffing”. Waarom is die er nog niet, terwijl alle hoogleraren roepen dat het voor de maatschappij een zegen zou zijn? En zelfs – volgens onderzoek van Maurice de Hond – 55% van alle burgers voor is? Het antwoord is simpel: het betreft de verkeerde burgers. In het onderzoek van De Hond bleek dat vooral VVD-leden en PVV-ers grote moeite hadden met het concept. En wie zit er in de regering? Juist.