Redactioneel — oktober 17, 2011 at 10:34

Handsfree bellen is nauwelijks veiliger

by

Jaarlijks vallen er in Nederland 400 slachtoffers door mobiel bellen in de auto. Voor 40 daarvan is de afloop fataal. Handsfree bellen zou de oplossing zijn, maar herhaaldelijk wordt aangetoond dat dit niet per definitie veiliger is dan bellen met het mobieltje in de hand.

Zo blijkt uit Engels onderzoek door verzekeringsbedrijf Direct Line Insurance dat mobiel bellen in de auto riskanter is dan drankgebruik. In het onderzoek werd de reactiesnelheid gemeten. Bij een gemiddelde snelheid van 70 mijl (112 kilometer) per uur heeft een normale weggebruiker 31 meter nodig om te reageren. Dronken bestuurders hebben vier extra meters nodig en bestuurders met een headset reageren na 39 meter. Afgemeten laatste is de bellende automoblist met de gsm in de hand. Die reageert doorgaans pas na 45 meter.

(bron)