actueel — oktober 5, 2011 at 23:32

Alcoholslot voor zware drinker

by

och-vader

Automobilisten die bij een alcoholcontrole 1,3 promille of meer alcohol in hun bloed hebben, krijgen vanaf 1 december verplicht een alcoholslot ingebouwd in hun auto.

Valt op Nu.nl te lezen.

Het alcoholslot is een meetinstrument dat is verbonden aan het startcircuit van een auto. Pas als uit de ademtest blijkt dat de bestuurder een promillage lager dan 0,2 promille heeft, kan de auto worden gestart. De automobilist moet niet alleen vooraf, maar ook tijdens tijdens het rijden enkele keren blazen.

Een van mijn ooms, een Rotterdammer, runde vroeger een zalencentrum. Op menig feestje dat ‘ie daar gaf kwamen zijn broers en neven af. En man, man, man, wat reden die na afloop schommelend weg, zo vertelde ‘ie mij ooit. Ze kropen zowat naar hun auto’s.

Waarom deden ze dat? Voelden mijn ooms zich niet verantwoordelijk voor hun eigen rijgedrag? De meesten hadden een goeie functie, bijvoorbeeld binnen de overheid. Een paar van hen kreeg zelfs een lintje voor hun verdiensten.

Vroeger dacht men dat je best met wat borrels op nog kon rijden. Nu niet meer. En toch denk ik dat we tegenwoordig er geen steek slimmer op zijn geworden.

(foto: IISG / creative commons BY)

11 Reacties

 1. Idee is leuk maar als passagier kan ik blazen voor een zuipschuit dacht ik

 2. Rick Noordhuizen

  Fraaie poster overigens, pareltje!

 3. @Rick na drie klappen wil je wel blazen

 4. ff blazen voor een gratis taxiritje…

  ik durf te wedden dat dit niet gaat werken helaas.

 5. mmm… Alcoholslot icm fingerprint- of irisscanner misschien?

  Maar heel erg kort door de bocht:
  1 – Wie draagt de kosten voor het slot en de inbouw? Ik mag hopen de overtreder!
  2 – En blazen tijdens het rijden? Los dat ik me hier -slechts een vage verbeelding van kan maken (net als ^MR overigens)- vraag ik mij af dit de verkeersveiligheid ten goede komt.

  Met name punt 2: Men mag niet bellen tijdens het rijden? Mag een alco-slot dan wel wel in je bakkes geschoven worden, om vervolgens tijdens het rijden met samengeknepen oogjes de luchts uit je longen te persen? Lijkt mij niet verstandig… Verder: Stel starten mag… De alco rijdt vervlogens met z’n dronken kop 180 waar je 30 mag en de auto zegt: ‘Blaast u even?’.

  Heb ineens visioenen als de software dan ineens zegt: ‘U mag niet meer rijden!’. Hoppa stuurslot erop en gas eraf… En wat als ‘Och Vader blijft toch thuis’ zijn/haar auto uitleent of er zelf eentje leent?

  Leuk initiatief, maar gaat ‘m idd niet worden ben ik bang voor… Helaas.

  Vaarg me overigens wel af hoe mensen met een slok op dan ook daadwerkelijk uit het verkeer gehouden kunnen worden…

  • Het is waarschijnlijk goedkoper om aan kroegen een paar gratis taxi ritjes per avond kado te doen. Laat de barkeeper dan maar inschatten wie er eentje kan gebruiken. Een sociale oplossing, de barkeeper als gastheer die zijn gezelschap in de gaten houdt? Zou naar mijn idee het enige zijn dat zou kunnen werken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *