actueel — oktober 5, 2011 at 23:32

Alcoholslot voor zware drinker

by

och-vader

Automobilisten die bij een alcoholcontrole 1,3 promille of meer alcohol in hun bloed hebben, krijgen vanaf 1 december verplicht een alcoholslot ingebouwd in hun auto.

Valt op Nu.nl te lezen.

Het alcoholslot is een meetinstrument dat is verbonden aan het startcircuit van een auto. Pas als uit de ademtest blijkt dat de bestuurder een promillage lager dan 0,2 promille heeft, kan de auto worden gestart. De automobilist moet niet alleen vooraf, maar ook tijdens tijdens het rijden enkele keren blazen.

Een van mijn ooms, een Rotterdammer, runde vroeger een zalencentrum. Op menig feestje dat ‘ie daar gaf kwamen zijn broers en neven af. En man, man, man, wat reden die na afloop schommelend weg, zo vertelde ‘ie mij ooit. Ze kropen zowat naar hun auto’s.

Waarom deden ze dat? Voelden mijn ooms zich niet verantwoordelijk voor hun eigen rijgedrag? De meesten hadden een goeie functie, bijvoorbeeld binnen de overheid. Een paar van hen kreeg zelfs een lintje voor hun verdiensten.

Vroeger dacht men dat je best met wat borrels op nog kon rijden. Nu niet meer. En toch denk ik dat we tegenwoordig er geen steek slimmer op zijn geworden.

(foto: IISG / creative commons BY)