Het Nieuwe Werken, Redactioneel — september 29, 2011 at 11:55

Seinstoring Utrecht, werkt iedereen thuis vandaag?

by

seinstoring-utrecht

Wat doet iedereen in zo’n geval? Zelf in de auto stappen? Een collega met auto charteren? Via Twitter een lift zien te regelen? Thuiswerken?

Laten we het over dat laatste hebben, thuiswerken dus. Ik deed het al in 2001 toen ik nog als Global Webmaster bij Getronics werkte. Ik had met de hele wereld te maken en was verantwoordelijk voor alle websites van Getronics wereldwijd, dus moest ik thuis als de pleuris uitbrak (een of andere site down ging) de boel kunnen fixen. Dat ging toen nog met een modem trouwens. Inderdaad ja: traaaaag! Menigmaal zat ik vanuit huis in te bellen terwijl ik via mijn GSM naar Amerika belde waar onze servers/computers gehost werden.

Het is er allemaal veel eenvoudiger op geworden. Inmiddels, al jaren trouwens, ben ik op alle locaties in staat om mijn werk even snel als thuis te doen. Of het nu om webzaken gaat, audio bewerkingen, of het componeren van muziek. Voor dat laatste heb ik zelfs een heel compact keyboard dat ik in mijn tas kan meenemen. Okay toegegeven: is het nogal een gewicht die MacBook Pro, microfoon, opname-recorder, hoofdtelefoon en mini-keyboard. Ik zou eigenlijk een MacBook Air moeten kopen, scheelt me een kilo. Mobiel internet doe ik via een Nokia N8 smartphone.

Voor kantoorklerken moet het thuiswerken helemaal simpel zijn. In theorie. De praktijk blijkt anders. Ik hoor vaak dat werknemers alleen op kantoor hun email kunnen lezen of documenten kunnen openen. Laat staan dat ze het begrip The Cloud kennen. Hiep hoi Microsoft! NOT!

The Cloud is een begrip om mee aan te geven dat je files op internet opslaat zodat je er met elke machine bij kunt. Heel handig, want dan hoef je nooit meer je documenten dubbelen op te slaan en heen en weer te verplaatsen. Stel je computer gaat stuk. Geen probleem, je koopt een nieuwe, start Gmail en hoppa, gaan weer met die banaan! Laat staan het versiebeheer dat werkelijk een helse klus wordt via dat helse Microsoft Office (tenzij je zoals 99% van alle werknemers slechts 1% van de praktische mogelijkheden gebruikt). Versiebeheer wordt door alle bedrijven die ik ken niet ingezet. Men saved alles onder een uniek nummer. Lekker handig. Not! Laat staan dat men bekend is met het gezamenlijk wijzigen van documenten in real-time. Ik weet niet anders. Rick en ik gaan zo vaak te werk, we openen een Google Docs document en gaan aan de slag. Om er vervolgens 1 document uit te poepen. Willen ze een .doc? Effe een export doen. Een PDF? Geen probleem.

Het is te gek om helemaal los van tijd en plaats je werk je kunnen doen. Gelukkig kan ik dat als zelfstandige. Maar kun jij dat ook? Wat houdt je tegen? Staat je baas het niet toe? Is de afdeling IT nog van het kaliber Window steunkousversie ’98? Laat een reactie achter of stuur je verhaal op door mee te doen. Wil je een 1-op-1 interview? Alles kan. Bel 06 45 49 2000 of mail me marco@melodiefabriek.nl.