Redactioneel — september 21, 2011 at 07:37

Google Maps Verkeer werkt voor geen meter

by

google-maps-verkeer

Ik moet mijn enthousiaste over de mogelijkheid dat Google Maps files kan tonen drastisch bijstellen. Simpel gezegd: het werkt voor geen ene meter.

Check het maar eens. Ga naar maps.google.nl en zet rechtsboven in het kader de laag Verkeer aan. Vervolgens kan je linksonder in het scherm op basis van de dag van de week een voorspelling doen op welke momenten er wellicht een file zal staan op de A13. Wat ik ook probeer ik zie alleen groene en gele lijnen. In mooie Haagse kleuren, waarschijnlijk omdat de A13 daar begint. Kloppen doet het natuurlijk niet. Onbetrouwbaar.

Google is veel dommer dan de mensen denken. Niet alleen valt dat mij bij zoekresultaten telkens op, ook bij toepassingen zoals dit. Met z’n allen roepen dat Google zo slim is, is dus… niet zo slim!

Nog iets: er zit een grote bug in Goolge Maps wanneer je de kaart wil insluiten op een andere site. Dat gaat normaliter prima behalve als je een laag zoals Foto’s of Verkeer hebt aanzet. Ontzettend onhandig en je krijgt geen melding dat het niet zou kunnen of mogen. De site waarop je het insluit zal een wit vlak tonen. Dat Google deze bug niet heeft opgelost of heeft opgemerkt is vreemd. Hoeveel mensen gebruiken het wereldwijd? Punt is: hoe kan ik Google laten weten dat ik een foutje heb geconstateerd? Juistum: dat kan niet. Google is voor contact onzichtbaar. Ik heb met heel veel moeite ergens ooit een email-adres gevonden en contact gezocht ivm A13.nu. Je raadt het al: nooit antwoord gekregen.

Is er een alternatief? Jawel: OpenStreetMap! Wij van A13.nu houden van open source en open content.