Redactioneel, snelwegschutter — september 15, 2011 at 22:30

Mobility @ Picnic Festival 2011 (dag 2)

by

Het was een druk dagje vandaag. 9 uur van huis vertrokken, half 8 ’s avonds weer thuis, laptop op schoot, foto’s checken en typen maar. Ik kom tot het volgende:

Benoit Jacob, hoofd ontwerp-afdeling BMW

Benoit Jacob-w640

Benoit gaf onder het motto “Let’s Design the Future” een interessante presentatie. Hij vroeg iedereen op te gaan staan. Een paar honderd mensen stonden in het Grand Theater op van hun stoel. Vervolgens vroeg ‘ie iedereen die in het bezit was van een auto te gaan zitten. Redelijk wat mensen gingen zitten. Vervolgens vroeg ‘ie iedereen die weleens een auto nodig heeft en huurt of leent te gaan zitten. En toen bleef er nog een behoorlijk grote groep volwassenen staan die nooit een auto nodig hebben. Zaten ze wel in de goeie zaal?

BMW is aan het experimenteren met een nieuw soort auto. Bijvoorbeeld vervaardigd uit koolstof vanwege stevigheid, veiligheid en gewicht. Deze auto van de toekomst is heel open. Vrijwel rondom glas, ook in het dak. En bedoel voor car sharing, want dat is iets waar iedereen het vandaag tijdens Picnic over zou gaan hebben: car sharing is hot! En voor BMW dus ook. Ze houdt er zelfs rekening mee in het ontwerp.

Volgens Benoit ligt de uitdaging voor ontwerpers in functionele en aërodynamische aspecten die je toch attractief qua design probeert te maken. Daarnaast ligt voor BMW de focus op compacte ontwerpen. En Benoit houdt zelfs rekening met het einde van de levenscyclus van een auto. Zo toonde hij een slide van een BMW die als grote plantenbak kan dienen.

Volgens BMW moet de auto voorzien zijn van connectivity, in onze taal: internet. Van en naar de auto moet gecommuniceerd kunnen worden, daarbij gebruikmakend van alle toekomstige mogelijkheden voor het carsharen. BMW is daar al vergevorderd mee.

Na zijn presentatie liep Benoit meteen weg. Ik kon hem niet meer bereiken voor een interview.  Een medewerkster van de pers-afdeling heeft nog moeite voor mij gedaan, maar het mocht niet baten, de man was alweer richting Schiphol vertrokken. Ik besloot de rest van de dag mijn audiospullen maar in mijn tas te laten. Kortom: niet luisteren, maar lezen en klikken.

De Urban Mobility Workshop

some-thoughts-w640

Tijdens de “Urban Mobility Workshop” later vandaag presenteerde Tony Douglas, marketingman van BMW, een paar handige carsharing sites/apps:

  • DriveNow – een carsharing applicatie van BMW die op dit moment alleen nog in Duitsland gebruikt wordt.
  • Park at my House – een parkeerpleksharing(!) applicatie. Slim! Stel je parkeerplaats ter beschikking zodra jij hem even tijdelijk niet nodig hebt.
  • My City Way – een soort super VVV applicatie waar je vrijwel alle stedelijke informatie in terug kunt vinden.

Mitchell Joachim, mede-oprichter van Planetary ONE en Terreform ONE, liet wat (te) futuristische dingen zien. Bijvoorbeeld auto’s met een soort schapenvachten die bedoeld waren om lekker langs elkaar op te rijden. Wat te denken van een soort ruimtevaartpakken waarmee je kunt opstijgen en wegvliegen? Of dankzij een tros ballonen even naar de andere kant van de stad navigeren?

ballonnen-w640

Het enige dat ik wel zag zitten waren stadsauto’s die automatisch vanuit het midden naar omhoog konden inklappen om zo heel compact net als winkelwagentjes in elkaar schoven. Het waren niet echt auto’s om snelwegschuttersafe de A13 mee op te gaan, maar goeds…

Emer Beamer, mede-oprichter van Butterfly Works, liet de veelbelovende service Toogethr zien:

Toogethr is een online en mobiele ritdeel service waarmee je optimaal gebruik maakt van sociale netwerken. Zo kun je snel, flexibel en voordelig samen rijden. Naar huis, je werk, een festival of een andere plek. Met vrienden en collega’s. Met vrienden van vrienden. En vrienden van vrienden van vrienden. Waar en wanneer het jou schikt.

GPS, de locatie waar jij je bevindt, speelt in vrijwel alle bovengenoemde applicaties een belangrijke rol. Het optimaal benutten van de publieke ruimte en jouw auto is waar het om draait nu en in de toekomst. Iets dat zonder de hedendaagse techniek vroeger ondenkbaar was, maar nu simpelweg realiteit is. Dus na het delen van foto’s, blogposts, muziekbestanden, video’s en ga zo maar door, is nu ook de offline wereld klaar voor sharing. En dat blijft overigens niet alleen bij het uitlenen van auto’s en parkeerplekken, maar zou ook het uitlenen van een boor kunnen zijn. Want zo’n boor, wat kost dat? 100 euro of zo? En hoe vaak boor je daarmee een gaatje? En hoe lang duurt dat? 10 seconden? Heb je weleens uitgerekend wat zo’n gaatje per stuk je dan eigenlijk kost? Je kunt die boor beter gaan uitlenen.

Nederland en de rest van de wereld is klaar voor Het Nieuwe Uitlenen. We moeten wel met of zonder een crisis.

Ik ben overigens nog geen mensen van TomTom, de ANWB en dergelijke tegengekomen. Laat staan dat ze tijdens Picnic het podium bestijgen. Hoewel dat volgens velen niet vreemd is, want innovatie en vernieuwing op dit vlak moet van de start-ups komen, niet van oudere bedrijven. Hoewel BMW natuurlijk ook een oud bedrijf is. Lopen TomTom en de ANWB achter de feiten aan? Mocht je bij een van die bedrijven werken en het met mij oneens zijn, spreek me morgen dan even aan of bel 06 45 49 2000 of stuur me een tweet (@raaphorst), ik geef je graag de ruimte om jouw verhaal te vertellen.

Picnic heeft vandaag laten zien dat er veel innovatie te melden valt op het gebied van mobiliteit. Ze maakte haar belofte dan ook helemaal waar. Ik heb zin in nog een extra dag Picnic morgen. Vincent Everts heeft me beloofd te trakteren op een ritje Leafplan. Tot morgen!