Redactioneel — september 11, 2011 at 16:06

De auto van de buurman lenen?

by

de groene 135_36Als rasechte Hagenees moet ik bekennen dat ik regelmatig met veel plezier een De Groene Amsterdammer koop. Zo ook gisteren. In de editie van deze week, nummer 36, valt het interessante artikel ‘Auto huren van je buurman’ te lezen. Met een subkop die luidt: Nederland loopt achter op Stockholm en San Francisco.

Ronald Haverman, directeur van autodeelbedrijf MyWheels aan het woord:

Aristoteles zei het al: het genot zit in gebruik, niet in bezit. De witte fiets is 30 jaar geleden mislukt omdat er nog geen chipkaart en internet waren. Mensen gooiden die fietsen gewoon in de gracht. Als dat nu gebeurt, weet je de dader meteen te vinden. Het idee van Luud Schimmelpennink was briljant, maar hij was zijnn tijd ver vooruit.


In het artikel komt naar voren dat in de grote stad, de helft van de gezinnen geen auto meer heeft. Niet over 20 jaar, maar dat is nu al het geval. Het delen van auto’s wordt dus zeer interessant om via sociale media te gaan oplossen. Er is al een benaming voor: peer-to-peer carsharing. SnappCar en WeGo hebben dit concept, dat over is komen waaien vanuit de VS, Engeland en Australië, overgenomen. In San Francisco huur je voor 7 dollar een Smart en voor 8 dollar een Mini Cooper.

Mooie voorbeelden die zonder de hulp van sociale media niet tot stand gebracht hadden kunnen worden. Zonder tussenpersonen kunnen de auto’s uitgeleend worden. Ben je in het bezit van een auto, dan kun je al meedoen. En dankzij de sociale features zoals rating/reviews van auto’s, verhuurders en huurders, wordt het aanbod betrouwbaarder. Maak je er als verhuurder een zooitje van dan kan je namelijk geblockt worden.

MyWheels wil hiervoor zelfs een open source-omgeving creëren:

waarbij je op je smartphone een overzicht ziet met alle mogelijkheden, zoals de deelauto’s van Greenwheels, de huurauto van Diks, de auto van je buurman en de sportwagen een paar straten verderop die je kan huren via een peer-to-peer constructie

Op internet zie je de scheidslijn tussen professional en burger steeds vager worden. Auto’s delen is opnieuw een goed voorbeeld van deze ontwikkeling.

Heeft iemand hier al ervaring mee? Deel ze in de comments hieronder!