audio, community nieuws, interview — augustus 10, 2011 at 18:57

Experimenten aan de A13 om fijnstof en geluidshinder te verminderen

by

Ypenburg

Een poos geleden ging ik samen met Gerard Stolk een dagje fietsen langs de A13. Toen we onze fietsen bij de voormalige luchthaven Ypenburg tegen een boom zetten werden we door een medewerker van Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg naar binnen geroepen. Uitgebreid hebben we over de historie van dit bekende vliegveld gesproken. Dat lange gesprek bewaren we graag voor een andere keer. Voor nu een korter maar zeer interessant stuk waarin Henk Kronenberg uitlegt dat men aan de slag gaat met een nieuw experiment om fijnstof en geluidhinder tegen te gaan. De mogelijke oplossing? Het plaatsen van bomen.

En mocht je hem nog niet gehoord hebben, beluister ook onze reportage over fijnstof die we in Overschie maakten.

(of download de mp3)

4 Reacties

 1. Die metingen daar wordt mee gerommeld de normen opgerekt, op de Amsterdamde-Stille Veerkade werden de meet instrumenten zo geplaatst dat het betere resultaten opleverde Bij de eerste meting waren ze zo geschrokken dat de palen verplaatst werden, bomen gesnoeid om maar een lager meetresultaat te behalen. Het meetresultaat werd op grote borden via smily’s bekend gemaakt
  . ik heb dat ding nog nooit zien lachen altijd hingen de mondhoeken naar beneden . en het percentage werd ook aangegeven
  Na jaren is er een oplossing gevonden. Geen tot weinig verkeer meer over de kade.

  • Was toen jarenlang de meest ongezonde straat van Nederland, dacht ik.

   Is trouwens ook wel een vraag of langs de snelweg het erger is dan in de stad.

   Opvallend, of misschien niet, dat bomen, groen, de boel compenseert. Meer groen lijkt mij sowieso niet verkeerd.

 2. Bomen zijn onze longen maar alle vuile en slechte stoffen bleven langer onder de bomen hangen en door snoeien kwam er meer frisse lucht bij. De twee staten waren idd de meest vervuilde van Nederland Maar dankzij Milieudefensie is er na jaren protesteren toch iets aan gedaan
  “meten is weten”. maar als het ongunstig uitpakt gaan ze draaien.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *