navigatie, Redactioneel — augustus 1, 2011 at 10:12

Via Google Maps kijken of de tram of bus er al aan komt

by

real-time-trams-san-fransisco

Het real-time web is allang een feit. Twitter, Foursquare, Facebook, Google+, Google Maps Verkeer, ze geven allemaal de real-time informatie door. En in het geval van Google Maps Verkeer zie je zelfs in real-time waar in Nederland de files staan (zie ons eerdere bericht daarover).

Maar er is veel meer mogelijk. En in Amerika zijn ze al zover. Check bijvoorbeeld eens deze NextBus-kaart waarop je live kun zien of de bus of tram er al aankomt (je ziet de bussen zich heel precies over de kaart verplaatsen). Gemaakt op basis van Google Maps. Ik weet niet of de NS, de RET, de HTM en andere vervoersbedrijven hier al aan zitten te denken. Vanaf nu dus wel lijkt mij 😀

Internet biedt zeer veel mogelijkheden om de vervoersproblemen die er nu zijn te verbeteren. Naar mijn idee zit er duidelijk toekomst in dit type vrij toegankelijke en open systemen. Is onze overheid hier ook van op de hoogte? Of wat te denken van het consortium van samenwerkende bedrijven met daarin namen als TNO, Siemens, IBM, TomTom en KPN?

Naar mijn idee heeft Nederland namelijk een achterhaalde visie voor wat betreft de online vervoers-communicatie. In Amerika is iedereen ervan overtuigd dat het open systemen moeten zijn. En wat doen wij in Nederland? Hier bouwt elke organisatie nog steeds vanaf eigen eilandje een exclusief en gesloten systeem. Tja …

(Gerard Stolk bedankt voor de tip!)

P.S. Het moet een koud kunstje zijn aangezien alle trams en bussen tegenwoordig ‘dankzij’ de OV-chipkaart voorzien zijn van GPS.

5 Reacties

 1. In Nederland lopen wij op heel veel dingen achter de feiten aan en draait ook alles om het geld… Heel erg irritant is dat en ook jammer natuurlijk! Er zijn zoveel meer dingen mogelijk tegenwoordig maar er wordt in Nederland inderdaad op eilandjes gewerkt om er hoe dan ook geld uit te halen.

  Het systeem zoals dit is toch gaaf om ook in Amsterdam of waar dan ook te hanteren!

  • In goeie samenwerking zou er geld uitgespaard kunnen worden.

   Dit soort systemen gaan er komen maar misschien gewoon van nieuwe initiatiefnemers, ondernemers 2.0 met kennis van social media, delen van informatie door burgers en API’s.

   We houden het zeer in de gaten. Als er updates zijn dan melden we dat op A13.nu

 2. Pingback: Real-Time online kijken of de trein er al aan komt? | A13.nu

 3. Marcel Carels

  Onzettend late reactie… Excuus.

  Het OV-bedrijf in Den Haag (HTM) had dit systeem ook voor het volledige net. Realtime met locatie en verwachte aankomst tijd van tram of bus op de halte. Alle voertuigen van de HTM zijn immers uitgerust met GPS, er liggen detectielussen etc.

  Dit project is uiteindelijk gecanceld door geldgebrek/te hoge vraagprijs.

  Jammer want is een gemiste kans denk ik. Temeer als men bedenkt dat de info op o.a. de CVL (Centrale VerkeersLeiding) realtime beschikbaar is en via een (vrij simpele) koppeling op internet gezet kan worden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *