Redactioneel — juli 22, 2011 at 12:46

Mailwisseling met Rob van der Laak over files (9)

by

MailwisselingHoi Rob!

Is planeet aarde een community? Nederland, een community? Onze woonwijk, een community? De straat, de flat, ons gezin? Een community is al snel een homogeen geheel zodra je wat heterogene zaken buiten beschouwing laat. Vanuit die brainwave is A13.nu ontstaan. Een snelweg vol verhalen als homogeen gegeven. Onze Route66.

De tankstations die een stukje van de weg af staan. Vogels die er overheen vliegen. De weggebruikers. Mensen die vanuit hun woning het verkeer kunnen horen, kunnen zien, kunnen inademen. De A13 als een verbinding tussen de community Rotterdam en de community Den Haag. Het zijn communities op zich die weer deel uitmaken van grotere communities. Als een soort DNA van planeet Aarde.

Je hebt gelijk dat de BMW 3-Serie rijders ook weer een eigen community vormen. Te herkennen aan hun auto en bijpassend rijgedrag. Een kwestie van significant indelen en significant buiten beschouwing laten, en je hebt een community. Een community generaliseert. Je hebt er mensen van De Alternatieve Community voor nodig om weer nieuwe hokjes te verzinnen.

Vroeger las ik de Rails. Een blad voor De Community Der Treinreizigers. Je las het in de trein. Een enkele keer belandde het magazine in de tas, maar dat terzijde. En zo verbond het mijn gevoel met dat van andere treinreizigers. Verhalen over de roemrijke Transsiberie Express bijvoorbeeld. Het kostte niet veel moeite om die mindset zomaar ineens over te nemen, om zelf in je hoofd ook op reis te gaan. Reisverhalen als natuurlijke drugtrip.

Of wat te denken van mensen die op de bank zitten, het volk dat in te delen is met de term TV-kijkers? Zij kijken anoniem naar dezelfde zenders en dezelfde programma’s. Maar door techniek raken ze meer een meer met elkaar verbonden. Twitteren ze opiniërend live tijdens de uitzending. Kijken ze Uitzendingen Gemist om nooit iets te hoeven missen. En eigenlijk vormen ze dus net zo’n community als de anonieme filerijders. Maar ook bij die groep zie je dankzij hedendaagse webtechnologie de filerijder ineens zichtbaarder worden. Met dank aan GPS op de smartphone, inchecked via Foursquare op een file en al Twitterend en TwitPicend wanneer de zaken echt aan de bankzitter, thuisblijvers, nageslacht doorgegeven moet worden.

Storytelling On The Go.

Nu jij weer Rob 😀

Groeten vanuit het Haagse,

Marco