video — juli 22, 2011 at 10:55

Loslaten

by
screenshot 'Letting Go'

Een duif filmt de kortste weg van Delft naar Rotterdam, via de A13: » bekijk de video

Gerco de Ruijter is door 38CC uitgenodigd vanwege zijn onorthodoxe visie op landschap. 38CC vroeg hem om iets met de spoorzone te doen. Omdat in dat gebied zoveel duidelijk herkenbare beeldelementen zichtbaar zijn dat zelfs een luchtfoto niet snel tot abstractie zal leiden, kiest De Ruijter hier voor een andere, experimentele invalshoek.

Al jaren loopt hij rond met het idee duiven opnamen te laten maken van het landschap. De vraag van 38CC gaf hem de gelegenheid dat idee te realiseren. Het plan was een duif met een ultralichte videocamera ter grootte van een creditcard uit te rusten en hem bovenop het Bacinol-gebouw los te laten. Van daaruit zou het dier in een rechte lijn over de spoorzone naar zijn thuishaven in Overschie kunnen vliegen. Met het loslaten van de duif, verliest de kunstenaar echter ook de regie.

De duif, hoewel gesponsord door de NS, bleek nauwelijks over station en spoor te vliegen, maar via de stad en de snelweg naar huis te koersen. Het resultaat van de uitgevoerde vluchten heeft De Ruijter verwerkt tot twee bijzondere videowerken.

Met dank aan Amazone die ons dit filmpje op trendbeheer.com tipte.