Redactioneel — juni 28, 2011 at 13:34

Inzake hectometerpaaltjes het volgende

by

Bij de opening van de foto-expositie Gebaande paden (kortlopend doch zeer drukbezocht – u had erbij geweest moeten zijn) vroegen twee van de bezoekers zich in koor af ‘hoe dat nou precies zat met die hectometerpaaltjes’. Wat begon met het raden naar de betekenis van Re en Li ontaardde al gauw in een veelheid aan vragen over de nummering van ons aller autosnelwegen.

Hectometerpaaltjes 17.3 RE en 17.4 RE in actie langs de A13

Wie bepaalt welke kant links is en welke kant rechts?
@ De kant waar de hectometrages oplopen, wordt beschouwd als Re(chts, u raadde het al!), de aflopende zijde als Li(nks). Zover komen we met terugwerkende kracht ook op http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/waarom-staan-er-hectometerpaaltjes-langs-de-snelwegen.html

Goed, maar wie bepaalt dan waar de telling begint?
@ Vooralsnog onvindbaar, net als de vraag wanneer men ermee begonnen is. De regie van een en ander is op dit moment in handen van Rijkswaterstaat, die/dat via Twitter laat weten dat de nummering neigt te beginnen aan de kant van de snelweg die het dichtst bij Amsterdam ligt. Voor snelwegen die niet richting Amsterdam of ervandaan lopen, begint de nummering doorgaans aan de kant die zich het dichtst bij de Noordzee bevindt. De A27 voldoet aan geen van de criteria en heeft voor straf een willekeurige hectometernummering meegekregen.

Onvoorzien volgt op de beantwoording van de vraag een bonus: de meeste nummeringen beginnen niet bij 0, want als je dan de weg verlengt in Amsterdamse of Noordzeerichting, moet je onder 0 gaan tellen. Is nie handig nie. En rare sprongen en onderbrekingen zijn schering en inslag: door inkortingen van ringwegen of somtijds iets minder zichtbare ingrepen. En om doublures te vermijden, ook op plekken waar dubbele wegnummers van kracht zijn zoals op de Ring Eindhoven (A2 en A58).

Wat vooralsnog niet gelukken wil, is het vinden van een al dan niet interactieve kaart waarop alle hectometerpaaltjes te checken zijn. Zo’n systeem moet er wel zijn (doet u even een comment posten als u er toegang toe heeft?), want heel hulpverlenend Nederland vaart blind op deze geheimzinnigekaart, hence de hele bedenking van het systeem ueberhaupt. Ook handig voor een zwartedoosversie van de inmiddels alomaanwezige TomTom- en aanverwante systemen. Krijg je een ongeluk en kun je zelf de pliesie/amberlansie niet meer goed bellen, dan reliest de TomTom bij impact direct zijn locatie aan 112. Maarja, dan heb je alweer geen hectometerpaaltjes nodig als tussenstation omdat je net zo goed GPS kunt gebruiken. Hm. Ingewikkeld.

Anyway:

Leuke dingen voor thuis:

Zelf hectometerpaaltjes bestellen doet u volgens Kellysearch hier:
http://www.kellysearch.nl/nl-product-198965.html. De officiele exemplaren lijken geleverd te worden door Agmi Traffic.

Verschillen en overeenkomsten tussen rijkswegen en autosnelwegen worden alhier uitgelegen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Rijkswegen_in_Nederland#Rijkswegen_tegenwoordig

Die-hard fan van nummer- en lettersystematiek ten behoeve van plaatsbepaling langs den weg? Vervoege u spoorslags alhier http://www.wegenwiki.nl/Beschrijvende_PlaatsaanduidingSystematiek

Mooie snelwegkaart van Nederland, zowel voor het nader uit te vinden filedarten als voor conventionelere gebruiksvormen: http://www.autosnelwegen.net/kaart-nl.html

Koeuizzzvraag: Wat is het hoogste getal op een Nederlands hectometerpaaltje? Uw reacties, liefst voorzien van visual evidence, zien wij volgaarne tegemoet in de comments!