ingezonden verhaal — juni 22, 2011 at 14:32

Als het maar rijdt

by

Ik houd van autorijden. Vooral van hard autorijden. Dit doe ik maar selectief aangezien het anders een dure hobby zou worden. Daarnaast heb ik, sinds ik in het bezit ben van een auto, alleen nog maar oude auto’s gehad. Van die auto’s waarvan je denkt dat ze op gaan stijgen zodra je de 140 km/uur haalt. Ik rijd oude auto’s om diverse redenen: het aankoopbedrag is laag, vaak zijn de onderdelen stukken relatief goedkoop en het maakt me niet uit hoe een auto eruit ziet, als hij maar rijdt.

Ik heb de afgelopen jaren achtereenvolgens een petrolkleurige Opel Astra Stationwagon uit 1996, een Skoda Felicia uit 1993 en, mijn huidige auto, een Nissan Sunny uit 1989 gereden. En nog ergens een week een andere Opel Astra, maar daarvan bleek de koppakking kapot te zijn. Die heb ik dus maar snel teruggebracht. Niet echt moeders mooisten dus. Maar ze reden wel. Meestal.

De ANWB moet me ondertussen op een zwarte lijst hebben staan. In de vier jaar heb ik al stilgestaan voor: lege accu’s, tweemaal een kapotte dynamo, tweemaal een kapotte bobine, natte kabels en/of ontsteking waardoor de auto niet startte, versleten koppelingsplaten en het meest recent: lekke banden. En ja, ik weet dat een wiel verwisselen kinderlijk eenvoudig is, maar ik heb het nou eenmaal nog nooit gedaan en om dat nou voor de eerste keer aan de kant van een snelweg in de stromende regen te gaan doen, nee dank je.

Ik mag dan wel een vaste klant van de ANWB zijn, gelukkig valt het met ongelukken mee. Ik heb eens iemand in de file aangereden en ik ben ook zelf een keer in de file aangereden. In beide gevallen was er gelukkig geen sprake van blijvende schade aan personen. In het laatste geval heb ik vervolgens nog wel anderhalf jaar, tot het einde van de auto, met een grote deuk linksachter in de auto rondgereden en kon de klep van de kofferbak nog wel open, maar moest je hem dichtdoen met 2 personen: 1 persoon in de auto en 1 erbuiten. Veel mensen vroegen zich af hoe ik met zo’n ding kon rijden. Ach, mooi was het niet, maar hey, een auto moet je helpen van A naar B te komen. En dat deed hij prima. Heel functioneel toch?