ingezonden verhaal — juni 18, 2011 at 21:57

De snelweg volgens fotografe Rowine de Kok

by

Ik vroeg fotografe Rowine de Kok naar aanleiding van ‘1x cultuurbegroting = 15km snelweg’ hoe dat filmpje tot stand is gekomen en wat de snelweg voor haar betekent. Wel nu…

In het kader van de opdracht arbeid in tijden van crisis aan de KABK heb ik mij gebogen over de bezuinigingen op de kunst en cultuursector. Wat is het bedrag dat er wordt bezuinigd en wat schiet het kabinet er mee op? Ik ben tot de ontdekking gekomen dat de kosten voor de aanleg van 15 km asfalt niet ver uit de buurt liggen van het totaal bedrag dat bezuinigd wordt op de cultuur.

De snelweg dus….. Nog steeds na 26 jaar is het moment dat ik in de auto zit en naar buiten kijk een van de weinige momenten dat mijn hele lichaam en geest tot rust keren. Zachte muziek van de radio op de achtergrond met een ritmisch gezoef van langs scheurende auto’s en de deiningen maken me slaperig. Slapen zal ik niet dat is nu zonde en ik kijk omlaag, zie een abstract lijnenspel plaatsvinden, het veranderd steeds ik bekijk het met diepe concentratie maar er is veel meer te zien. Het landschap is veranderd in een soort van decor dat om de haverklap veranderd. Met de snelheid die me door het land heenvoert lijkt alles haast stil te staan. Een boer die zijn land bewerkt, een auto met pech, vliegensvlug krijg ik van bijna alle kanten een overzicht op de omgeving. Dit is een wonderbaarlijk gebeuren! Het blijft mij keer op keer verwonderen en raak ik nooit uitgekeken.