ingezonden verhaal — juni 8, 2011 at 15:40

Mailwisseling met Rob van der Laak over files (1)

by

Mailwisseling

Het allerbeste lijkt me namelijk om files helemaal niet tegen te gaan. Laat ze maar uitdijen tot waanzinnig proporties. Dat zal ze leren! 😉

Ha Marco,

Zoals je zult merken heb ik even wat minder te doen en dus wat tijd over voor leuke zaken zoals files. Wat mij opvalt aan dat fenomeen:

   1. Alle deelnemers moeten dezelfde kant op
   2. Ze zijn enorm trouw, wat kan betekenen dat
    1. ze graag in de file staan
    2. ze het weinig uitmaakt om in de file te staan
    3. ze geen alternatieven zien
   3. Ervaren filerijders maken er wat van (zie mijn commentaar op je post op A13.nu)
   4. Neuroten winden zich op (maar daar hebben ze geen files voor nodig)
   5. Maatregelen die files moeten oplossen lijken ze vaak juist te versterken
   6. Files zijn niet alleen een nationaal probleem
   7. Johan Cruijff heeft altijd gelijk (die zei ooit: laat iedereen gewoon harder rijden, dan heb je vanzelf minder files)

1 Dat betekent dat je auto’s met elkaar kunt delen; carpoolen. Is geprobeerd, maakt weinig indruk maar zou meer indruk kunnen maken indien autorijden nog duurder wordt, alhoewel dat natuurlijk welhaast onmogelijk is. Nog duurder betekent minder verkoop, minder reparaties, minder onderhoud, kortom een complete industrietak die de dupe is. Bovendien is dit punt in strijd met punt 3; zit je met z’n vieren in één auto, dan kun je helemaal niets meer behalve sociaal zijn.

2 Waarschijnlijk maakt het de ervaren filerijders niet zo heel veel meer uit. Ze zijn het gewend, mensen kunnen nu eenmaal aan alles wennen. Anderen zien geen alternatieven en hebben daar een punt; ondanks files is het openbaar vervoer al lang geen optie meer. De keren dat ik afspraken afreis met het openbaar vervoer zijn de keren dat ik te laat aankom of nog net op tijd maar in ieder geval gestresst vanwege aansluitende ‘vervoersmodules’ die ik dreig te missen doordat een andere ‘module’ me ergens te laat heeft afgezet. Overigens is het een systeem dat je vervoert van een plaats waar je niet moet zijn naar een plek waar je niet moet wezen op een tijdstip dat je niet zint. Fietsen, ja, fietsen kan soms.

3 Inderdaad, er wordt in auto’s die in files staan getelefoneerd, gemaild, gefaxt, er worden telephone conferences gehouden, er worden stukken doorgenomen, rapporten voorbereid evenals presentaties et cetera et cetera. iPad, iPhone en andere gadgets lijken hiervoor gemaakt. Doe je aan carpoolen dan kun je dit echter wel vergeten.

4 Spreekt voor zich.

5 Eén van de grotere veroorzakers van files op de A13 lijkt me de 80km zone bij Rotterdam. Daar moet iedereen afremmen, waardoor alles tot aan Nootdorp toe plots erg langzaam rijdt of stilstaat. Een andere quasi oplossing is flexwerken. Het zou wel eens zo kunnen uitpakken dat files er tijdelijk mee worden opgelost (al lijkt me dat al onwaarschijnlijk) maar dat die oplossing weer teniet wordt gedaan omdat iedereen denkt ‘hé, geen files … ik denk dat ik maar eens een stukje ga rijden!’ Nog een veroorzaker van meer files is meer asfalt. Meer wegoppervlak zal altijd worden gevuld indien er geen andere maatregelen zijn die dat tegenhouden.

6 Files heb je overal, in meer of mindere mate. Daar is niets nationaals aan, ook al wordt dat vaak al snel beweerd.

7 Het zou best wel eens zo kunnen zijn dat als je de 80km limiet op de A13 afschaft en er een maximale snelheid van 130 toelaat, het fileprobleem van de A13 grotendeels is opgelost (althans in één richting). Dat het dan ergens anders weer vastloopt lijkt aannemelijk. Ik woon zelf in NRW, Duitsland en hier hebben we ze ook, files maar dan wel in een aanzienlijk mindere mate dan in Nederland. Nu zul je nu zeggen … Nederland is dan ook veel dichter bevolkt! Nee dus, NRW heeft meer inwoners op een kleiner oppervlak. Wellicht heeft Cruijff dan toch gelijk: harder rijden (want dat mag hier namelijk nog op vele Autobahnen) veroorzaakt minder files. Is natuurlijk ook van een simpliciteit waar je u tegen zegt: rij harder, dan ben je sneller bij je afslag en dus eerder van de snelweg af. Waarschijnlijk té simpel …

Ik denk er nog eens over na, Marco,

Fijne groet,

Rob

Ps: dat harder rijden lijkt op nog een andere manier van invloed te zijn op het aantal files. In Duitsland is men meer aan hogere snelheden gewend en wordt er over het algemeen genoeg afstand tot de voorganger gehouden. Wanneer ik weer eens in Nederland rijd valt me altijd weer op hoe er geplakt wordt, hoe vaak mensen denken dat één autolengte genoeg is om nog even van rechts naar links in te voegen et cetera. De doorstroming wordt daarmee gehinderd.