expositie, pers — juni 6, 2011 at 12:22

Expositie Gebaande paden

by

Haagse fotografen Bruno van den Elshout (ook A13.nu-auteur) en Peter van Beek brengen twee culturele uitersten binnen Europa zij aan zij in beeld: het Nederlandse maakbaarheidsideaal en de semi-nomadische levensstijl van Roma-zigeuners in Roemenië. Met Gebaande paden presenteren zij twee kleurrijke en tegelijkertijd sterk contrasterende fotoseries.

Van Beek kiest in de getoonde portretten voor een zichtbaar warme en betrokken benadering. Van den Elshout exposeert foto’s van snelwegen in het Nederlands landschap, die welhaast tot op het abstracte geregisseerd lijken. In deze combinatie sluiten inhoud en beeldtaal naadloos aan bij de parallelle werelden waarin verschillende Europese volkeren leven. De beelden nodigen toeschouwers uit om na te denken over de schijnzekerheid van een gepland bestaan, en over alle beperkende consequenties van een op het oog zo vrije levensstijl.

De opening van Gebaande paden heeft plaats op vrijdag 10 juni om 16h00 in Galerie J. van den Elshout aan de Javastraat 72 te Den Haag.

De expositie wordt geopend met korte lezingen van cultuurhistoricus Han van der Horst (auteur van o.a. The Low Sky – Understanding the Dutch) en hoogleraar sociale geschiedenis Leo Lucassen (auteur van diverse boeken over migratievraagstukken, waaronder het recent verschenen Winnaars en Verliezers).

Reserveren kan via deze link.