Redactioneel — juni 6, 2011 at 08:33

25% leegstand zakelijke markt zal oplossing files zijn

by

Met een mix van technologische hoogstandjes zijn de files in de Randstad en Noord-Brabant binnen vier jaar geslonken tot maximaal drie kilometer. Een consortium van samenwerkende bedrijven met daarin namen als TNO, Siemens, IBM, TomTom en KPN belooft dat niet alleen, het wil zelfs voor de resultaten garant staan.

De bedrijven vragen het kabinet een miljard euro te investeren in hun plannen.


(bron)

Natuurlijk zijn de files oplosbaar. Daar heb je zelfs geen 1 miljard euro voor nodig! Zoals Carly hier op A13.nu al eerder schreef:

Interessant om te weten is dat als er 10 % vermindering zou zijn in de spits de doorstroming een stuk beter zou zijn.

Een kwestie van de werkgevers verplichten tot het invoeren van flexibele werktijden. Sterker nog: binnen nu en 4 jaar is dat simpelweg de norm. Thuiswerken neemt toe in onze kennis economie. Het kantoor is dood. Steeds meer kantoorpanden komen leeg te staan en worden niet langer gevuld. In 2015 zal dat opgelopen zijn tot tenminste een kwart van de zakelijke markt.

En wie rijdt er naar dat lege kantoor? Juistum, niemand dus. In lege kantoren werkt niemand (DUH!). Dan heb je de oplossing van de files al te pakken. Binnen nu en 4 jaar dus. Ik herhaal: 25% leegstand. Files? Geen.

Werk is overigens nu al voor velen niet langer gebonden aan plaats en tijd. Voor mij en vele van mijn collega’s bijvoorbeeld. Een goeie laptop en WIFI en we kunnen werken, overal. Dat wat ze het Nieuwe Werken noemen. Volgens mij investeert het Rijk daar nu al enorm veel geld in. Tegerlijktijd is het flexwerken bij het Rijk zelf volgens mijn informanten nog nauwelijks mogelijk. Bij het Rijk slaan ze hun documenten niet ‘in the cloud’ op internet op, maar op de PC op kantoor, en het bijbehorende netwerk. Hierin lopen ze dus zelf erg achter. En geven niet het goeie voorbeeld als het aankomt op filebestrijding.

Sociale media speelt ook een grote rol bij het oplossen van files. Dat merken we ook met A13.nu. Mensen tippen elkaar waar er files staan. Sneller dan ANWB of VID. Men houdt daar rekening mee en anticipeert daarop. Ze communiceren met elkaar, burgers onderling. Of neem een web applicatie zoals Waze die ook in Nederland wordt gebruikt, het meldt automatisch wanneer een gebruiker in een file staat, daar hoeft je als gebruiker helemaal niets handmatig voor te doen.

De samenwerking tussen TNO, Siemens, IBM, TomTom en KPN klinkt als een poging om de web applicaties van Android en iPhone te kunnen beconcurreren (met dus 1 miljard subsidie in de broekzak). Het ontwikkelen van eigen technologie op dit vlak is gedoemd te mislukken. Tenzij ze het geschikt maken voor de smartphones ala Android en iPhone. Want daar ligt de toekomst. En trouwens, die toekomst is er al dankzij Google.

(bedankt Gerard Stolk voor de tip!)