Redactioneel — mei 25, 2011 at 21:58

Op bezoek bij de Verkeerscentrale van Zuid-West Nederland

by

Samen met Carly Stam van Bereik! was ik gisteren op bezoek bij de Verkeerscentrale van Zuid-West Nederland in Rhoon. We spraken met adviseur verkeersmanagement ing. Manja Slerrerink.

Vrijwel geheel geautomatiseerd

De Verkeerscentrale maakt gebruik van DVM-systemen. Via lussen in de weg wordt gemeten hoe snel het verkeer doorstroomt. Staakt de doorstroom dan wordt het na een handmatige slag doorgezet naar de DRIPS, dynamische route informatie panelen. Deze hangen boven de weg of staan in de berm naast de A13. Zij geven actuele informatie aan met name over de snelheden.

Deze informatie gaat ook naar andere informatievertrekkers, zo maakt de Verkeersinformatie Dienst (VID) ook gebruik van deze gegevens. Ik stelde Manja op de hoogte van onze bevindingen op dit vlak. Naar ons idee loopt de info van de VID en de ANWB achter op de informatie die gebruikers over de files zelf doorgeven via Twitter vandaar dat we deze User Generated Tweets nu als file-info op A13.nu gebruiken.

Bij de Verkeerscentrale werken brugwachters en camerakijkers die 7 dagen per week, 24 uur per dag naar de beelden afkomstig van camera’s die boven de weg hangen, kijken. Ook alle 0800 meldingen over ongelukken en problemen op of aan de weg komen hier binnen. De medewerkers van de Verkeerscentrale sturen weginspecteurs ter plaatse aan.

Er zijn 5 van deze centrale’s in Nederland te vinden met 1 regio-overstijgend Verkeerscentrum Nederland die zich in Utrecht bevindt.

Camera’s boven en naast de A13

Veel mensen denken dat de camera’s boven en langs de weg ook in de auto’s kunnen kijken, maar dat is niet het geval. De camera’ zijn puur bedoeld om de veiligheid op de wegen voor haar weggebruikers te garanderen. Ik heb met veel moeite een foto kunnen maken van de monitors waarop beelden van de A13 te zien zijn. Daarbij werd mij gevraagd om de privacy van de weggebruikers te waarborgen, nummerplaten mochten niet zichtbaar zijn.

De camera’s zijn ook bedoeld om te kunnen bepalen of er wel of niet een spitsstrook open kan. Bij de A13, een kort traject, valt dit mee, maar bij de A12 kan die keuze ‘wel of niet’ een spitsstrook openen wel 20 minuten duren. De medewerkers moeten via de camera’s het gehele traject afspeuren naar eventuele auto’s die met autopech op de spitsstrook vaststaan, dooie dieren, autobanden et cetera. Ze moeten kunnen garanderen dat de weggebruikers de spitsstrook met een gerust hart kunnen gebruiken.

Nieuwe proactieve rol: inspelen op de files

Er zijn ontwikkelingen gaande om in de toekomst in te kunnen spelen op de files. Een beetje als een soort Buienrader voor files, maar dan via de DRIPS. Ik opperde om vooral internet niet te vergeten. Iets waar de Verkeerscentrale nu geen gebruik van maakt. Zij gebruiken geen Twitter of blogs om de burger extra informatie te geven naast de DRIPS. Manja nam mijn kritische opmerkingen hierover wel serieus in overweging. En wellicht dat medewerkers van de Verkeerscentral op A13.nu gaan bloggen. Mijn verzoek staat dus uit. De behoefte is volgens mij zeer groot. En voor de Verkeerscentrale zou dit ook prettig zijn omdat ze nu soms kritiek krijgen op hun werk, iets dat puur veroorzaakt wordt doordat ze haar werk onzichtbaar uitvoeren, letterlijk niet zichtbaar zijn. Wie zit er achter die camera naar ons weggebruiker te kijken? Alleen zij kunnen die vraag beantwoorden. Ik denk dat elke weggebruiker daar behoefte aan heeft. Laat A13.nu daarin de eerste community zijn!

Op Twitter wordt actief met elkaar gecommuniceerd over de A13, met als belangrijkste mededeling: de frustratie van de files. Daar liggen kansen voor informatieverstrekkers zoals de Verkeerscentrale om hierop te reageren. Of misschien dat zij er zelf niet ‘tussen willen zitten’ maar op z’n minst moeten wij dat met A13.nu dan doen. Als we met zijn allen het verkeer beter willen managen, dan is dit een buitenkans. Van puur zenden naar communiceren gaan. Samen met het publiek, de weggebruikers.