Redactioneel — april 26, 2011 at 18:37

Elektrische fietsen als toekomstige vervanger van de auto?

by

Gegeven de opkomst van de elektrische fietsen, zou het aandeel vrijetijdsactiviteiten dat met de fiets ondernomen wordt in de toekomst nog licht kunnen toenemen. Het is echter niet zo dat de opkomst van deze fietsen gepaard zal gaan met een gelijke afname in het aantal autoritjes. Voor een deel vervangt de elektrische fiets de gewone fiets, voor een deel is het extra mobiliteit – men gaat vaker fietsen en legt langere afstanden af –, en voor een deel kan het de auto vervangen (TNO 2008).

Uit: Eropuit! ‘Nederlanders in hun vrije tijd buitenshuis’ (PDF)

Weleens op zo’n elektrische fiets gefietst? Ik dacht altijd dat ze voor personen bedoeld zijn die de pedalen niet meer zelfstandig rond krijgen. Maar dat is niet zo. Je moet de pedalen wel zelf rondtrappen, alleen zal het systeem ervoor zorgen dat het minder zwaar trapt door een beetje power bij te zetten. Kortom: met dezelfde trapenergie ga je ineens een stuk harder dan normaal. Als een soort opgevoerde fiets.

Mensen met een elektrische fiets herken je direct. Die zoeven je zo met 20 kilometer of meer voorbij. Gepensioneerd of niet. Lachend.

fotocredit