interview — april 25, 2011 at 21:02

Hoe is het om aan de A13 te wonen?

by

http://twitter.com/#!/ElseBoutkan/status/46279507631538177

Achter zo’n tweet moet wel een verhaal zitten. Tijd voor een interview met Else dus!

Hoe is het om langs de A13 te wonen?

Daar zitten veel kanten aan. Het is gemakkelijk, want je bent lekker snel op de snelweg en daardoor ook sneller ergens ter plekke (als er geen file staat).

Keerzijden: lawaaierig. Niet enorm hard, maar vooral als ik op vakantie ben realiseer ik me dat ik thuis een continue achtergrond geluid heb. En ik denk ook wel vaak aan fijnstof. Het huis staat ongetwijfeld binnen wettelijke afstand / normen, maar toch…

Ik kan vanaf mijn werkkamer op de tweede verdieping zien of er file staat of niet. Er is een hoog geluidsscherm, maar als je goed kijkt zie je de auto’s langszoeven (of langzaam rijden of stilstaan). Ik ben thuiswerker/zelfstandig ondernemer, dus hoef gelukkig niet elke dag de A13 op. Ik plan tegenwoordig geen afspraken meer (als het lukt) waardoor ik in spits de weg op moet. In ieder geval voor de heenweg (terugweg: I rest my case..)

Denk je na over mensen die op de A13 rijden?

Ja, dat doe ik. Doe ik sowieso over mensen op de snelweg, ook als ik zelf in de file sta: waar gaat iedereen naar toe. En : je zal hier maar elke dag staan.
Ik denk er met name aan als:

  • er file staat (meelij…)
  • ik sirenes hoor of zwaailichten zie (door het enigszins doorzichtige geluidsscherm zie je mn als het donker is zwaailichten goed (koplampen oid helemaal niet…).
  • Als het warm weer is en ik de slaapkamer ramen open heb staan in de slaapkamer hoor je ‘s morgens het verkeer op gang komen. Ook dan denk ik aan die mensen die al zo vroeg onderweg zijn…. Willen ze file ontwijken..?

Kun je je iets voorstellen bij het idee om de A13 online een community te geven waarop men zelf haar verhalen kwijt kan, met on-the-road verhalen, verhalen over woon- en werksituaties en actuele informatie over de A13?

Ik kan me wel iets voorstellen bij een A13 community. Er is hier in de wijk bijvoorbeeld veel te doen over een wel/niet aan te leggen nieuw stukje bedrijventerrein: meer verkeer in de wijk… Ben ik ook niet zo voor… Maar door zo’n community krijgen die mensen die daar gaan werken ook een gezicht.

Hetzelfde geld voor sluiproute verkeer (er is hier zo’n paal die alleen bewoners kunnen bedienen, maar die is heel vaak kapot)…..

Het zou helpen voor wederzijds begrip. Gewoon door verhalen te delen. Want hoe kun je de ergenis van in de file staan vergelijken met de ergenis van veel verkeer door een woonwijk?

En… In feite zijn alle mensen in onze wijk ook gebruikers van de A13, dus moeten ook altijd het dubbele gevoel hebben. Het is een typisch (wel klein) mini Vinex wijkje, dat ‘s morgens leegstroomt en om 5 uur weer volloopt.

Dubbel dus (zullen veel inwoners hier hebben): je wilt geen A13 in je achtertuin, maar je hebt ‘m ook nodig.

En dat laatste (je hebt ‘m nodig) vind ik wel een interessant punt… Is dat zo? In hoeverre denken we erover na om gebruik van A13 (of elke andere weg) te vermijden: thuiswerken, OV… Etc. Ik zou wel meer willen leren/lezen over de lijdzaamheid hierin.